Mary Victoria Dass


Pasir Gudang: "Saya sedih apabila Razien didiagnos menghidap disleksia (tahap ringan) ketika berusia tujuh tahun, tapi tidak sangka dia dapat keputusan cemerlang."

Begitu kata Ramnah Daud, 55, apabila anaknya Muhammad Razien Ismail, 18, terpilih antara lima calon berkeperluan khas paling cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 peringkat Johor yang diumum, hari ini.

Muhammad Razien atau lebih mesra dipanggil Razien memperoleh keputusan 7A termasuk A+ dalam subjek Sejarah.

Ramnah berkata, anak bongsu daripada empat beradik itu hanya boleh menulis, berkomunikasi secara normal pada usia sembilan tahun.

Menurutnya, kekurangan dialami Razien dikenal pasti oleh guru apabila mendapatinya menulis huruf secara terbalik dan keliru bentuk huruf terutama huruf B, D dan 3.

Katanya, masalah berkenaan dapat diatasi secara berperingkat apabila keluarganya menuruti nasihat doktor dan mengikuti perkembangan akademiknya.

"Pada setiap hari, rutin saya adalah memeriksa penulisannya dan memberi tunjuk ajar. Ia menjadi cabaran kepada saya kerana perlu memberi lebih tumpuan kepada Razien berbanding yang lain.

"Suami, Ismail Salijan, 58, juga kerap memberi semangat kepada Razien supaya menyahut cabaran.

"Alhamdulillah, ahli keluarga memahami kekurangannya dan tiga abang Razien juga menjadi contoh terbaik baginya kerana berjaya bergelar graduan," katanya ketika ditemui di Taman Air Biru, di sini.

RAZIEN Ismail bersama ibu, Ramnah Daud melihat keputusannya di kediaman keluarga di Taman Air Biru Pasir Gudang hari ini. FOTO Mary Victoria
RAZIEN Ismail bersama ibu, Ramnah Daud melihat keputusannya di kediaman keluarga di Taman Air Biru Pasir Gudang hari ini. FOTO Mary Victoria

Katanya, Razien gemar menghafal, membaca buku dan menonton filem sejarah hingga usahanya mampu mencapai keputusan 7A termasuk A+ dalam subjek Sejarah.

Sementara itu, Razien yang juga pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pasir Gudang 3 itu berkata, dia memperoleh keputusan satu A+, empat A dan 2 A-.

Menurutnya, dia memperoleh keputusan satu A dan menjangka hanya memperoleh keputusan sederhana pada peperiksaan percubaan SPM 2023.

"Saya terkejut apabila melihat keputusan, hari ini dan berterima kasih kepada dua rakan baik iaitu Danial dan Danny yang banyak membantu dalam pelajaran, guru serta ahli keluarga.

"Tanpa mereka, tidak mungkin saya dapat keputusan cemerlang ini dan saya ingin menasihati semua pelajar istimewa supaya tidak mudah putus asa, menjaga solat dan menghormati ibu bapa bagi mencapai kejayaan.

"Saya bercadang untuk melanjutkan pengajian dalam bidang pengurusan sumber manusia dan berharap menerima tawaran dari universiti berhampiran," katanya.

Katanya, ia mungkin menjadi pengalaman berbeza buatnya apabila perlu berjauhan dengan keluarga serta berdikari, namun bersedia menyahut cabaran berkenaan.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 27 Mei 2024 @ 3:01 PM