LOKASI kejadian dua anggota polis maut, seorang cedera dan suspek maut di Balai Polis Ulu Tiram, Johor. FOTO Nur Aisyah Mazalan
LOKASI kejadian dua anggota polis maut, seorang cedera dan suspek maut di Balai Polis Ulu Tiram, Johor. FOTO Nur Aisyah Mazalan
BERNAMA

Singapura: Singapura meningkatkan langkah keselamatan, termasuk di pusat pemeriksaan negara, susulan serangan di Balai Polis Ulu Tiram, Johor, pada Jumaat yang mengorbankan dua anggota polis dan mencederakan seorang lagi.

Kementerian Ehwal Dalam Negeri Singapura (MHA) pada Sabtu berkata langkah itu termasuk meningkatkan rondaan dan pemeriksaan yang lebih ketat ke atas pelancong dan pengangkutan.

"Pelancong harus menjangkakan kelewatan di pusat pemeriksaan kerana ia diperketat dan mengambil kira masa tambahan yang diperlukan untuk urusan imigresen.

"Sama ada di Singapura atau melancong ke luar negara, orang ramai perlu sentiasa berwaspada dan melaporkan sebarang individu atau aktiviti yang mencurigakan kepada polis dengan segera," kata MHA dalam kenyataan.

MHA berkata kementerian dan Jabatan Pasukan Keselamatan Dalam Negeri telah memantau perkembangan keselamatan global dan serantau dengan teliti, termasuk serangan di Johor pada Jumaat yang didakwa dilakukan oleh seorang anggota Jemaah Islamiyah (JI).

Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (ISD) juga telah berhubung dengan rakan sejawat mereka di Malaysia.

Dalam kejadian pada 2.45 pagi itu, Konstabel Ahmad Azza Fahmi Azhar, 22, dan Konstabel Muhamad Syafiq Ahmad Said, 24, meninggal dunia selepas diserang oleh seorang lelaki bertopeng bersenjatakan parang manakala Koperal Mohd Hasif Roslan ditembak dan dilaporkan stabil selepas dirawat di Hospital Sultan Ismail.

Menteri Dalam Negeri Malaysia Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dalam sidang media hari ini berkata suspek berusia 21 tahun yang terbunuh dalam serangan itu dipercayai bertindak sendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana kumpulan.

Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain malam ini menjelaskan bahawa kenyataan awal tentang suspek sebagai ahli JI adalah berdasarkan penglibatan bapanya dengan kumpulan pengganas tersebut.

"Suspek tidak terlibat dengan mana-mana kumpulan pengganas dan tidak mempunyai kaitan dengan JI.

"Dia tidak terlibat dalam keganasan," kata Razarudin.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 18 Mei 2024 @ 11:45 PM