GAMBAR hiasan. FOTO Bernama
GAMBAR hiasan. FOTO Bernama
Zatul Iffah Zolkiply


Kuala Terengganu: Lima individu dimasukkan ke hospital akibat cuaca panas yang melanda di Terengganu ketika ini.

Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Datuk Dr Kasemani Embong berkata, ia membabitkan tiga kes strok haba dan dua kes kelesuan haba yang direkodkan berlaku sepanjang April lalu.

Beliau berkata, setakat hari ini, hanya seorang pesakit masih dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu.

"Sehingga hari ini, terdapat tiga kes strok haba dan dua kes kelesuan haba telah dilaporkan yang membabitkan dua anggota badan beruniform, seorang pekerja ECRL (Laluan Rel Pantai Timur), seorang kanak-kanak sekolah dan seorang warga emas.

"Setakat ini, kita ada lima kes dan kesemua mereka ini dimasukkan ke wad dengan empat daripadanya sudah dibenarkan keluar hospital manakala seorang lagi masih dirawat di hospital.

"Selain itu, tiada kematian dilaporkan setakat ini," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Dr Kasemani berkata, cuaca panas dan kering akibat fenomena El Nino turut meningkatkan pencemaran udara dan jerebu terutama akibat pembakaran sama ada secara sengaja atau tidak.

Katanya, orang ramai terutama golongan berisiko seperti warga emas, kanak-kanak sekolah, pekerja yang terdedah kepada suhu panas dan pesakit kronik diingatkan untuk mengambil langkah pencegahan bagi mengurangkan kesan terhadap kesihatan akibat cuaca panas.

"Orang ramai juga disarankan mengehadkan aktiviti fizikal di luar rumah serta memakai penutup hidung dan mulut.

"Mereka yang mengalami gejala kelesuan haba dan strok haba diminta segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan terdekat," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 2 Mei 2024 @ 4:12 PM