ISMAN (kanan) berkerusi roda ketika hadir ke Mahkamah Sivil Shah Alam hari ini bagi tuntutan saman terhadap rangkaian hospital terkemuka yang menyebabkannya kehilangan kedua-dua kaki, lima tahun lalu. FOTO Bernama
ISMAN (kanan) berkerusi roda ketika hadir ke Mahkamah Sivil Shah Alam hari ini bagi tuntutan saman terhadap rangkaian hospital terkemuka yang menyebabkannya kehilangan kedua-dua kaki, lima tahun lalu. FOTO Bernama
Faris Fuad


Shah Alam: Seorang penolong jurutera Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) mendakwa dirinya menjadi Orang Kelainan Upaya (OKU) akibat kecuaian doktor bedah sebuah hospital terkemuka.

Susulan itu, Isman Ibrahim, 41, memfailkan saman terhadap hospital berkenaan di Mahkamah Tinggi di sini kerana menyebabkannya kehilangan kedua-dua kaki, lima tahun lalu.

"Saya masuk hospital sebab apendiks tetapi sebab doktor cuai, kaki saya hilang. Prosedur pembedahan tidak berjalan dengan baik apabila doktor menebuk dan mengikat saluran darah utama hingga menyebabkan kedua-dua kaki menjadi hitam atau gangren.

"Hospital itu kemudian memindahkan saya ke hospital swasta lain. Pemeriksaan lanjut menyebabkan kaki saya terpaksa dipotong bagi menyelamatkan nyawa," katanya ketika ditemui pemberita selepas prosiding kes saman itu di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Hazizah Kassim hari ini.

Isman berkata, pemotongan kedua-dua kaki dibuat hingga paras paha, selain perlu menjalani pembedahan pintasan saluran darah.

"Semasa semua ini terjadi, isteri saya mengandung anak keempat. Hati siapa tidak sedih apabila melihat diri sudah tidak seperti dulu.

"Selama 10 hari terpaksa sorokkan nasib yang menimpa saya daripada tiga anak lain sebelum mereka menangis melihat keadaan saya," katanya.

Selain terpaksa dipotong kaki, kakitangan MBSA itu berkata, kecuaian pakar bedah hospital berkenaan mengakibatnya mengalami sakit saraf teruk setiap dua hari.

"Tidur saya tidak lagi lena sejak lima tahun lalu. Setiap dua hari bermula jam 2 pagi saya akan mengalami kesakitan serta ada bahagian badan terganggu dan terpaksa bergantung sepenuhnya kepada ubat.

"Saya nekad bawa kes ini ke mahkamah untuk menunjukkan dan membongkar isu kecuaian pihak hospital. Saya pasti banyak kes didiamkan dan berharap mereka yang senasib tampil ke depan," katanya.

Sementara itu, peguam bela Isman, Firhat Muhd Fikri Isman, memaklumkan prosiding terbabit sepatutnya untuk perbicaraan, namun pihaknya akan memfailkan semula tuntutan saman seperti dipersetujui anak guam.

"Tuntutan saman awal adalah RM55 juta dan pemfailan semula bagi memastikan kebajikan anak guam terjamin termasuk mendapatkan kos sebenar bagi kaki palsu.

"Kita mahu anak guam menjalani kehidupan seperti biasa. Pemfailan semula tuntutan akan dibuat dalam tempoh sebulan ini," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 15 April 2024 @ 7:22 PM