FOTO HIASAN
FOTO HIASAN
BERNAMA

Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan satu mesyuarat khas bagi urusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu, Selangor pada 4 April ini.

Setiausaha SPR Datuk Ikmalrudin Ishak berkata SPR telah menerima pemakluman rasmi daripada Speaker DUN Selangor Lau Weng San berhubung kekosongan luar jangka kerusi N06 Kuala Kubu Baharu.

"Sebagaimana diperuntukkan di bawah Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959, Bab 5 Fasal (5) Perkara LXX, kekosongan luar jangka itu hendaklah diisi dalam tempoh 60 hari dari tarikh kekosongan itu berlaku dan disahkan oleh SPR," katanya dalam kenyataan hari ini.

Ikmalrudin berkata mesyuarat khas yang akan dipengerusikan oleh Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Ghani Salleh itu akan membincangkan tarikh-tarikh penting PRK seperti tarikh writ pilihan raya, hari penamaan calon, hari pengundian, daftar pemilih yang akan digunakan serta persiapan lain.

Satu sidang media akan diadakan sejurus selepas mesyuarat khas itu, katanya.

Kekosongan kerusi DUN Kuala Kubu Baharu itu berikutan kematian penyandangnya mendiang Lee Kee Hiong pada 21 Mac lalu.

Lee, 58, yang menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Kubu Baharu di bawah Parlimen Hulu Selangor sejak 2013 meninggal dunia pada pagi 21 Mac, setelah bergelut melawan kanser sejak beberapa tahun lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 26 Mac 2024 @ 9:22 PM