ABDUL Hakim yang merupakan orang kelainan upaya kecacatan kedua kakinya bersama ibunya, Siti Fatimah ketika hadir pada hari pertama persekolahan di Sekolah Kebangsaan Ismail Petra 1. FOTO Nik Abdullah Nik Omar
ABDUL Hakim yang merupakan orang kelainan upaya kecacatan kedua kakinya bersama ibunya, Siti Fatimah ketika hadir pada hari pertama persekolahan di Sekolah Kebangsaan Ismail Petra 1. FOTO Nik Abdullah Nik Omar
Siti Rohana Idris

Kota Bharu: Tidak sabar untuk memulakan sesi persekolahan hari ini, murid tahun satu, Abdul Hakim Saifuddin Zulkifli bangun seawal 3 pagi.

Abdul Hakim, 7, yang juga kanak-kanak kategori orang kurang upaya (OKU) yang menghidap cerebral palsy sejak lahir, siap mandi dan mengenakan seragam sekolah sebelum dipujuk ibunya, Siti Fatimah Nurul Naim Hussin, 45, agar kembali melelapkan mata kerana masih awal.

Siti Fatimah berkata, anak bongsu dari lima beradik itu sangat teruja untuk bersekolah dan sering bertanyakan bila sesi persekolahan akan dibuka sejak dua minggu lalu.

"Pagi tadi Hakim bangkit 3 pagi sebelum mandi dan pakai baju sekolah dan saya menyuruhnya agar kembali tidur kerana masih terlalu awal untuk ke sekolah.

"Bagaimanapun, pada 5 pagi Hakim sekali lagi bangkit dan mengejutkan saya sebelum kami berdua serta empat lagi anak bersiap-siap untuk ke sekolah," katanya ketika ditemui di Sekolah Kebangsaan Ismail Petra 1, di sini.

Siti Fatimah berkata, Abdul Hakim seorang yang suka berkawan dan ketika belajar di tadika, anaknya itu sangat jarang tidak hadir ke tadika walaupun ada masalah kesihatan.

Gelagat Abdul Hakim Saifuddin yang bergerak dengan menaiki kereta mainan di dalam kelas ketika hari pertama persekolahan hari ini mencuri tumpuan ramai.

Kanak-kanak itu dilihat tidak kekok bergaul dengan rakan lain, malah turut sama menyertai sukaneka yang dianjurkan pihak sekolah sempena hari pertama persekolahan.

Siti Fatimah Nurul Naim berkata, kedua belah kaki Abdul Hakim bengkok dan pendek menyebabkan dia tidak dapat berjalan secara normal dan hanya bergerak dengan bantuan tangan ketika di rumah.

Menurutnya lagi, buat masa sekarang anaknya itu menggunakan kereta mainan untuk bergerak di sekolah sementara menunggu kerusi roda yang ditempah khas tiba dijangka dua minggu lagi.

"Hakim seorang yang sangat aktif malah suka bermain bola sepak dan sebelum sampai kerusi roda yang ditempah khas untuknya, dia menggunakan kereta mainan ini untuk memudahkan pergerakan.

"Saya sangat berterima kasih kepada pihak sekolah kerana menyediakan kemudahan untuk anak saya antaranya laluan mesra OKU, membina sinki yang rendah di kantin serta tandas yang mempunyai pemegang," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 10 Mac 2024 @ 2:12 PM