Rosmah Mansor
Rosmah Mansor
BERNAMA

Kuala Lumpur: Jabatan Peguam Negara (AGC) masih belum membuat keputusan berhubung representasi ketiga Datin Seri Rosmah Mansor bagi menggugurkan 12 pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM7,097,750 dan lima pertuduhan gagal mengisytiharkan pendapatannya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri yang dihadapinya.

Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib memberitahu Hakim Mahkamah Tinggi K Muniandy, pihak pendakwaan sudah menerima satu lagi surat susulan daripada Tetuan Reza Rahim & Rajivan yang mewakili Rosmah, 72, membangkitkan beberapa perkara baharu.

"Semua fakta baharu ini perlu disiasat bagi mengesahkan perkara yang disentuh dalam surat itu, namun ia mengambil masa kerana kerumitan isu dan kebanyakan saksi tidak dapat tampil semasa kami memanggil mereka (untuk siasatan).

"Sehingga kini kami belum ada keputusan mengenai representasi itu, dan untuk menjimatkan masa kehakiman, kami mencadangkan untuk terus mendengar permohonan (bagi menggugurkan pertuduhan) serta perbicaraan, sementara pelbagai langkah sedang dilaksanakan sehingga kami mempunyai keputusan (berhubung representasi) itu," kata Ahmad Akram semasa sebutan kes di Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Peguam Joshua Tay yang mewakili Rosmah berkata, pihaknya bersetuju dengan cadangan pendakwaan dan Muniandy kemudian menetapkan 4 Julai untuk mendengar permohonan isteri bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak itu untuk menggugurkan 17 pertuduhan terhadapnya.

Ini adalah representasi ketiga Rosmah, selepas yang pertama disampaikan pada 3 Mei lepas, dan yang kedua pada 18 Ogos, namun masih belum ada keputusan dibuat oleh AGC sehingga kini.

Rosmah, 72, menfailkan permohonan untuk dibebas dan dilepaskan daripada semua 17 pertuduhan itu pada 4 Oktober 2020.

Rosmah didakwa melakukan kesalahan itu di Affin Bank Berhad, Cawangan Bangunan Getah Asli, Jalan Ampang di Kuala Lumpur antara 4 Disember 2013 dan 8 Jun 2017 serta LHDN di Kompleks Bangunan Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim di sini dari 1 Mei 2014 hingga 1 Mei 2018.

Perbicaraan kes itu bermula pada 24 Ogos tahun lepas dan dua saksi dipanggil memberi keterangan.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 1 Mac 2024 @ 12:32 PM