DELEGASI tiba untuk pembukaan sesi ke-55 Sesi Majlis Hak Asasi Manusia di Geneva. FOTO AFP.
DELEGASI tiba untuk pembukaan sesi ke-55 Sesi Majlis Hak Asasi Manusia di Geneva. FOTO AFP.
BERNAMA

Kuala Lumpur: Malaysia mengulangi gesaan terhadap gencatan senjata serta-merta dan berkekalan serta menegaskan Israel mesti bertanggungjawab atas pertumpahan darah yang tidak berkesudahan dan kemusnahan di Gaza.

Ketika menyampaikan Kenyataan Negara pada sesi ke-55 Sesi Majlis Hak Asasi Manusia di Geneva pada Selasa, Timbalan Menteri Luar Malaysia Datuk Mohamad Alamin memberitahu sesi peringkat tinggi bahawa mereka yang memilih untuk pertumpahan darah dilanjutkan adalah bersubahat dalam kekejaman Israel.

"Paling tidak yang boleh kita lakukan ialah memastikan Majlis memenuhi mandatnya. Berdiam diri, tidak bertindak dan layanan istimewa daripada Majlis juga mencerminkan persekongkolan!" katanya.

Mohamad berkongsi pengalamannya menyaksikan situasi sebenar dengan menyatakan Israel telah mengebom Gaza hingga musnah sepenuhnya manakala Rafah turut menerima nasib sama.

"Saya berada di sana pada 23 Februari dan secara peribadi menyaksikan kemusnahan kemanusiaan yang menyayat hati di sempadan Rafah-Gaza. Mangsa hanya bertahan hidup, dalam apa yang kelihatan seperti mimpi ngeri yang tidak berkesudahan," katanya.

Beliau menegaskan bahawa Malaysia akan berdiri bersama mereka yang ditindas dan mengutuk kekejaman sambil memperjuangkan keamanan dan kesejahteraan manusia.

"Malaysia tidak akan mengalah sehingga keadilan ditegakkan, impunity (tidak dikenakan sebarang hukuman) dimansuhkan dan Palestin memperoleh kerusi yang sah sebagai Negara Anggota penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu," katanya.

Timbalan Menteri itu berkata bahawa Malaysia terkejut dengan tindakan sengaja menyinggung perasaan, tidak hormat dan provokatif termasuk insiden pembakaran Al-Quran yang terus menyemarakkan kebencian dan keganasan terhadap umat Islam.

Ini merupakan manifestasi maut tindakan Islamofobia yang telah meningkat secara berbahaya kepada "perkadaran wabak."

"Pelantikan Duta Khas Setiausaha Agung PBB sebagai mekanisme pelengkap untuk menangani musibah ini adalah lebih mendesak berbanding sebelum ini dan wajar mendapat pengesahan Majlis," katanya.

Dalam pada itu, Mohamad turut menekankan bahawa Malaysia kini menjadi tuan rumah kepada pelarian dan pencari suaka Rohingya terbesar di Asia Tenggara iaitu 186,000 setakat ini.

"Bagaimanapun, kami kecewa kerana kritikan dan penelitian nampaknya lebih diutamakan berbanding kerjasama tulen dalam perkongsian beban dan tanggungjawab.

"Bagi menangani cabaran ini, kami mengulangi gesaan agar masyarakat antarabangsa membantu Malaysia menempatkan semula mereka ke negara ketiga dengan kadar segera," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 28 Februari 2024 @ 12:25 AM