Dr Ammar Abd Ghapar
Dr Ammar Abd Ghapar
Sudirman Mohd Tahir


Kuala Lumpur: Tular di media sosial surat penamatan perkhidmatan Ketua Pengarah Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia (Tourism Malaysia) Datuk Dr Ammar Abd Ghapar yang berkuat kuasa Isnin depan.

Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Seri Tiong King Sing, menandatangani surat pemberhentian bertarikh 22 Februari.

Menurut surat itu, penamatan perkhidmatan Ammar adalah di bawah Subseksyen 10 (1) Akta Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia 1992 (Akta 481), dibaca bersama Seksyen 47 Akta Tafsiran 1948 dan 1967 (Akta 388).

Berdasarkan laporan sebuah portal berita yang memetik sumber, difahamkan Tiong memecat Ammar kerana tidak berpuas hati dengan keengganan Ammar mengikut arahan.

Menurut sumber, penyingkiran Ammar daripada Tourism Malaysia adalah disebabkan prestasi buruknya dan kegagalan berulang kali mematuhi arahan menteri.

Sumber itu berkata bahawa Tiong sudah memberi Ammar selama setahun untuk memperbaiki, tetapi aduan berterusan.

Sebagai tindak balas, Ammar menyebut bahawa beliau sudah berulang kali meminta pertemuan dengan menteri tetapi ditolak.

Ammar melahirkan rasa kecewa kerana tidak mendapat jawapan apabila bertanyakan mengenai prestasi kerjanya.

"Jika saya tidak 'perform', mengapa jumlah pelancong bertambah? Hanya menteri yang tahu sebab dia menandatangani surat itu.

"Ia tidak menyatakan jika saya akan dipindahkan ke mana, memegang jawatan apa dan gred apa. Saya juga tidak berniat untuk menentang sebarang arahan atau arahan.

"Saya berasa sedih, selepas berkhidmat selama 36 tahun, dengan pengalaman saya, saya tidak sepatutnya diperlakukan begini," kata Ammar dalam laporan itu.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 24 Februari 2024 @ 9:58 AM