GAMBAR hiasan.
GAMBAR hiasan.
BERNAMA

Kota Bharu: Polis menafikan dakwaan berlaku cubaan culik terhadap dua kanak-kanak perempuan di Pantai Kemayang, Bachok, seperti yang ditularkan pemilik akaun Facebook 'Info Banjir Negeri Kelantan', semalam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Bachok Deputi Superintendan Mohd Zain Mat Dris berkata, semua yang terbabit telah dipanggil ke Bahagian Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Bachok untuk siasatan.

Beliau berkata, salah faham itu timbul apabila pengadu membuat laporan polis selepas melihat anaknya berusia tujuh tahun serta anak saudara berusia sembilan tahun berlari ke rumah nenek mereka dari arah kedai berdekatan dan ternampak sebuah kereta jenis Proton Iswara berhenti berdekatan dengan kanak-kanak terbabit.

"Pengadu menyatakan kereta tersebut bertindak bergerak ke arah sama kedua-dua mangsa melarikan diri dan menyebabkan pengadu serta abang iparnya cuba mengejar kereta yang dinaiki tiga lelaki dengan menggunakan motosikal, tetapi tidak berjaya.

"Susulan itu, pengadu terus ke balai polis membuat laporan. Pada hari yang sama juga seorang lelaki yang juga pemandu kereta Proton Iswara turut membuat laporan mengenai kejadian terbabit," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, pemandu kereta berusia 33 tahun itu memaklumkan telah pergi ke Pantai Kemayang untuk minum setelah urusan jual beli kenderaan terpakai di Kampung Kemasin tidak berjaya dilakukan.

"Ketika lelaki tersebut bersama adik dan sepupunya bergerak keluar ke Kampung Melor dengan bertindak mengundur kenderaan, mereka mendapati dua kanak-kanak perempuan berlari dalam keadaan menangis.

"Dia kemudian melihat sebuah motosikal yang dinaiki dua lelaki mengejar kenderaannya. Oleh kerana takut, dia bertindak melarikan diri memandangkan bersamanya terdapat wang tunai RM16,000 dan terus ke balai polis untuk tindakan lanjut," katanya.

Beliau berkata, pengadu dan pihak yang disyaki telah berjumpa serta berpuas hati dengan hasil siasatan dan orang ramai dinasihatkan supaya tidak membuat sebarang kenyataan kurang jelas yang boleh mencetuskan kegusaran atau menggugat ketenteraman awam.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 21 Februari 2024 @ 5:57 PM