AMIR Zulhairi berkata Umar (gambar kecil) selalu menceritakan berkenaan rumah baharu. FOTO Abnor Hamizam Abd Manap
AMIR Zulhairi berkata Umar (gambar kecil) selalu menceritakan berkenaan rumah baharu. FOTO Abnor Hamizam Abd Manap
Abnor Hamizam Abd Manap


Jempol: Kanak-kanak yang maut dihempap pokok di Taman Eko Rimba (TER) Serting Ulu tengah hari semalam Kerap memberitahu ada rumah baharu kepada datuk saudaranya.

Allahyarham Umar Din Ayden Aminuddin, 4, meninggal dunia selepas dihempap pokok di Taman Eko Rimba (TER) Serting Ulu.

Amir Zulhairi Mohd Yusof, 48, berkata, cucu saudaranya yang mesra dipanggil Umar itu kerap berkata demikian setiap kali mereka bertemu susulan kediamannya berdekatan.

"Saya ingat dia bercerita mengenai rumah baharu yang ibunya beli. Kita pun mengiyakanlah sebab sejak dua minggu ini memang itu yang kerap dia cakap.

"Lagipun, Umar ini memang seorang yang periang dan ceria orangnya, tambahan pula anak-anak saya pun lebih kurang sebaya dengan arwah jadi memang rapatlah," katanya ketika ditemui di Kampung Serting Tengah di sini, hari ini.

Amir Zulhairi berkata, datuk mangsa yang juga abang iparnya,Abd Rahman Samad, 61, masih terkesan dengan insiden yang menimpa cucunya.

Menurutnya, Umar ada dua beradik, yang mana kakaknya, Nor Adora Ayden, 9, juga cedera dalam kejadian berkenaan, namun stabil dan masih menerima rawatan di Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN) Kuala Pilah.

"Abang ipar bersara awal sebagai guru besar kerana ingin menjaga dua cucunya itu bersama isterinya iaitu kakak saya, Fatimah. Malah abang ipar sanggup membina sebuah kolam renang di kediamannya untuk cucunya beriadah," katanya.

Amir Zulhairi yang merupakan Pegawai Kawalan Trafik Udara Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur berkata, dia tidak mengetahui situasi sebenar kejadian itu berikutan sedang bekerja tetapi dimaklumkan Umar ke lokasi bersama kakak dan ayahnya.

Sementara itu tinjauan di lokasi kejadian mendapati terdapat notis daripada Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan yang memaklumkan Taman Eko Rimba berkenaan ditutup sementara waktu sehingga diberitahu kelak.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 21 Februari 2024 @ 2:22 PM