ABDUL Taib (kiri) bersama Raghad. FOTO arkib NSTP
ABDUL Taib (kiri) bersama Raghad. FOTO arkib NSTP
Sudirman Mohd Tahir


Kuala Lumpur: "Sebagai isteri dan penjaga Tun Taib Mahmud, saya letakkan kesihatan dan kesejahteraan suami saya sebagai keutamaan dan tidak akan pernah melakukan tindakan yang tidak dimaklumkan untuk membahayakan pemulihannya."

Demikian kata isteri bekas Yang di-Pertua Negeri Sarawak Tun Abdul Taib Mahmud iaitu Toh Puan Raghad Kurdi Taib susulan laporan polis yang dibuat pada 4 Februari lalu.

Laporan polis dibuat itu mendakwa Taib Mahmud 'dilarikan' dari Hospital Pakar Normah di Kuching, Sarawak.

Menurutnya, dakwaan dalam laporan itu terbukti palsu dan menjelaskan Taib Mahmud dikeluarkan dari hospital atas kelulusan doktor.

"Saya memaklumkan kepada doktor yang bertanggungjawab di hospital swasta di Kuching iaitu Dr Tan Sian Kong, mengenai janji temu suami saya di sebuah hospital swasta di sini. Dr. Tan meluluskan pelepasannya dan menganggapnya sesuai untuk perjalanan.

"Keputusan untuk membawa pulang suami adalah berdasarkan persetujuan dan beliau berhak memilih penjagaan terbaiknya. Semua dokumen pelepasan yang diperlukan mengikut kepada prosedur hospital sudah ditandatangani dan semua kakitangan hospital yang berkaitan menyedari pelepasan itu.

"Dalam keselesaan rumahnya sendiri, dia mempunyai perubatan 24 jam sokongan (termasuk jururawat kakitangan dan lawatan doktor berjadual), peralatan yang diperlukan, dan ubat untuk penjagaan dan pemulihan sementara menunggu kemasukan ke Cardiac Vascular Sentral Kuala Lumpur di bawah jagaan Dr Rosli," katanya.

Susulan itu, Raghad berkata dia sudah membuat laporan polis.

"Saya sudah membuat laporan polis untuk menolak dakwaan yang tidak berasas ini dan melindungi privasi Tun Taib dan haknya untuk memilih penjagaan perubatan.

"Kami benar-benar bersedia untuk bekerjasama dengan polis dalam apa juga siasatan dan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Hospital Normah jika perlu," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurutnya, orang ramai perlu mengendahkan laporan yang mengelirukan dan menghormati hak privasi suaminya.

"Keluarga saya akan tetap teguh dan bersatu dalam masa yang sukar ini. Kami memohon doa orang ramai untuk kesihatan dan kesejahteraan suami saya," katanya.

Berita berkaitan:

Ketua Polis Negara sahkan Tun Taib di KL

Dakwaan Tun Taib diculik tidak masuk akal - Razarudin

Tun Taib terima rawatan di rumah, dalam keadaan baik - Polis

'Doakan bapa saya' - Hanifah Hajar

Raghad nafi bawa keluar Taib Mahmud bertentangan dengan nasihat doktor

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 18 Februari 2024 @ 1:40 PM