ANTARA warga asing yang diperiksa dalam serbuan dilaksanakan JIM Melaka. FOTO Facebook Jabatan Imigresen Negeri Melaka
ANTARA warga asing yang diperiksa dalam serbuan dilaksanakan JIM Melaka. FOTO Facebook Jabatan Imigresen Negeri Melaka
BERNAMA

Melaka: Jabatan Imigresen (JIM) Melaka menahan 134 pendatang asing tanpa izin (Pati) termasuk seorang wanita, dalam serbuan di sembilan lokasi berasingan pada Op Sapu dan Op Selera di sekitar Kelemak, Alor Gajah dan Taman Desa Bertam lewat tengah malam tadi.

Pengarah Imigresen Melaka Anirwan Fauzee Mohd Aini berkata, pemeriksaan itu, berdasarkan aduan awam dan maklumat risikan berkaitan kebanjiran warga asing di dua kawasan berkenaan, yang dipercayai menjadi penempatan pekerja asing dalam sektor pembinaan.

"Kesemua yang ditahan berusia lingkungan 25 hingga 48 tahun itu membabitkan 101 warga Bangladesh, Indonesia (26), Myanmar (enam) dan seorang warga Nepal, atas pelbagai kesalahan imigresen.

"Ketika serbuan, terdapat warga asing yang cuba melarikan diri dan ada yang bersembunyi di celah kayu dan almari, namun usaha itu gagal dan mereka berjaya ditahan anggota penguat kuasa," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Anirwan berkata, penempatan yang diserbu itu agak padat dan kotor, hingga menimbulkan rasa tidak selamat dan mengganggu keselesaan penduduk setempat, selain ada premis terpaksa dipecahkan kerana tidak mendapat kerjasama dari penghuni.

Beliau berkata, antara kesalahan yang dikenal pasti ialah tiada sebarang dokumen pengenalan diri, tinggal lebih masa di negara ini, memiliki suatu dokumen atau pas yang disyaki palsu dan lain-lain kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155)/ Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 dan Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007.

"Kesemua mereka yang ditahan akan dihantar ke Depot Imigresen Machap Umboo dan pihak Imigresen juga akan mengesan majikan yang menggaji atau melindungi warga asing ini untuk tindakan selanjutnya, selain enam saman dikeluarkan kepada saksi untuk hadir ke pejabat bagi membantu siasatan.

"Pihak kami memberi amaran mana-mana warga asing tanpa izin dan individu yang melindungi mereka ini, bahawa mereka sentiasa dalam pemantauan pihak penguatkuasaan dan Jabatan Imigresen akan mengambil tindakan perundangan yang tegas tanpa kompromi terhadap mereka yang terbabit melakukan kesalahan," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 1 Februari 2024 @ 4:42 PM