Dr Dzulkefly Ahmad ketika persidangan Dewan Negara di Bangunan Parlimen hari ini. FOTO BERNAMA
Dr Dzulkefly Ahmad ketika persidangan Dewan Negara di Bangunan Parlimen hari ini. FOTO BERNAMA
BERNAMA

Putrajaya: Kementerian Kesihatan (KKM) akan mengeluarkan arahan untuk dos penggalak ketiga vaksin Covid-19 terutama bagi golongan rentan dan berisiko tinggi dalam masa terdekat berikutan peningkatan kes kebelakangan ini.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, bekalan vaksin masih mencukupi dan belum mencapai tarikh luput selain ia berkesan melindungi orang ramai daripada jangkitan mutasi dan strain baharu Covid-19 untuk pelaksanaan dos penggalak ketiga.

"Dos penggalak perlu untuk melindungi kumpulan rentan termasuk warga emas dan golongan komorbid yang mudah terdedah kepada risiko dan kesan memudaratkan.

"Kita (KKM) sedar ada sedikit peningkatan kes (Covid-19) dan mutakhir adalah dalam lebih 12,000. Saya telah memberitahu Kabinet semalam untuk maklum kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) dan ahli (Kabinet) akan situasi ini dan wajar kita berikan perhatian," katanya kepada pemberita selepas perhimpunan bulanan KKM, di sini, hari ini.

Semalam, kes Covid-19 dalam negara dilaporkan meningkat kepada 12,757 kes pada Minggu Epidemiologi ke-49 iaitu dari 3 hingga 9 Disember lalu berbanding 6,796 kes dilaporkan pada minggu sebelumnya.

Kadar kemasukan pesakit Covid-19 termasuk pesakit yang disyaki Covid-19 ke fasiliti kesihatan meningkat 1.4 peratus berbanding minggu sebelumnya serta pengisian katil unit rawatan rapi (ICU) juga meningkat 1.4 peratus.

Beliau berkata, peningkatan itu terkait dengan pergerakan orang merentas negeri menjelang cuti akhir tahun tanpa memakai pelitup muka dan keadaan cuaca.

"Adalah wajar diberi perhatian dan dalam keadaan sesak sebaiknya gunakan pelitup muka dan juga bagi individu bergejala, supaya dapat selamatkan orang lain dengan pelitup muka," katanya.

Ditanya keperluan saringan ketat di pintu masuk negara, Dzulkefly berkata, langkah intervensi dan mitigasi yang sesuai akan diambil segera sekiranya diperlukan.

"Semua ini kriteria yang jelas andai keperluan itu timbul, kita dengan segera akan mengambil langkah intervensi dan mitigasi yang lebih sesuai. Kita tidak mahu terlalu cemas, tapi kita juga tidak ambil mudah," katanya.

- tamat

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 14 Disember 2023 @ 2:34 PM