MAJLIS Angkat Sumpah Menteri Persekutuan dijangka berlangsung di Istana Negara esok. FOTO Bernama.
MAJLIS Angkat Sumpah Menteri Persekutuan dijangka berlangsung di Istana Negara esok. FOTO Bernama.
Hakim Mahari dan Luqman Hakim


Kuala Lumpur: Sekurang-kurangnya lima kementerian dijangka terbabit dalam rombakan Kabinet yang bakal diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, esok.

Memetik Berita Harian (BH), perubahan Kabinet tidak hanya pada Kementerian Perdagangan Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) yang ketika ini ketiadaan menteri.

Sebaliknya, kementerian lain dijangka terbabit dalam rombakan iaitu Kementerian Kewangan (MOF), Kementerian Komunikasi Digital (KKD), Kementerian Kesihatan (KKM); Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) dan Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC).

Ketika Kabinet Kerajaan Perpaduan dilengkapkan penubuhannya pada Disember tahun lalu, ia mempunyai terdiri daripada 28 menteri dan 27 timbalan menteri termasuk dua Timbalan Perdana Menteri.

Rombakan yang dibuat dijangka menampil wajah baharu dan lama adalah ada petanda beberapa bekas menteri dijangka membuat kemunculan semula.

Portfolio Timbalan Perdana Menteri mungkin akan menyaksikan perubahan dengan pemisahan satu kementerian.

Selain itu, MOF yang diterajui sendiri oleh Perdana Menteri, dijangka menyaksikan lantikan individu bukan ahli politik, sebaliknya profesional yang berpengalaman sebagai Menteri Kewangan II.

Difahamkan, ada nama dipertimbangkan oleh Anwar bagi portfolio Menteri Kewangan II iaitu seorang calon yang sedang mengetuai sebuah badan berkanun Persekutuan di bawah MOF, selain pengarah sebuah institusi kewangan antarabangsa.

KKD yang ketika ini diterajui oleh Fahmi Fadzil dijangka menyaksikan pemisahan bidang tugas yang membolehkan bekas Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo kembali ke Kabinet dengan memimpin sebuah kementerian berasingan.

NRECC juga dijangka menyaksikan pemisahan bidang tugas.

Kementerian Wilayah Persekutuan yang ditukar menjadi Jabatan Wilayah Persekutuan dan diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri pada Disember tahun lalu, dijangka dipulihkan semula sebagai kementerian dan diletakkan di bawah pimpinan Dr Zaliha Mustafa yang ketika ini menyandang Menteri Kesihatan.

Pengganti untuk jawatan Menteri Kesihatan masih belum pasti, namun Pengarah Strategik Amanah, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, menjadi antara nama yang disebut-sebut turut dibawa kembali menyertai Kabinet menerusi rombakan ini.

Spekulasi rombakan Kabinet mula berlegar-legar sejak Julai lalu, terutama selepas kematian Timbalan Presiden Amanah, Allahyarham Datuk Seri Salahuddin Ayub, yang ketika itu mengetuai KPDN.

Timbalan Menteri Pertahanan, Adly Zahary yang disebut-sebut bakal mengisi kekosongan ditinggalkan oleh Salahuddin, memberitahu NST bahawa beliau tidak mendapat sebarang makluman berhubungan perkara itu.

Semalam, pembantu rapat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan bahawa rombakan kabinet yang bakal berlaku bertujuan untuk meningkatkan kecekapan pentadbiran.

Setiausaha akhbar Anwar, Mohd Faizal Hassan menerusi platform media sosial, X menulis bahawa rombakan Kabinet yang dijangka dibuat bertujuan menambah baik pentadbiran negara.

Usaha menghubungi beberapa ahli politik untuk mendapatkan butiran mengenai barisan Kabinet yang baru, tetapi kebanyakan daripada mereka enggan memberi sebarang ulasan.

Semua menteri yang terbabit dengan rombakan Kabinet itu dijadualkan mengangkat sumpah jawatan dan simpan rahsia di hadapan Yang di-Pertuan Agong di Majlis Penyerahan Surat Cara Pelantikan dan Majlis Angkat Sumpah Menteri-Menteri Persekutuan di Istana Negara pada pukul 2.30 petang esok.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 11 Disember 2023 @ 9:42 PM