PENDUDUK mendayung sampan untuk keluar dari kediamannya yang digenangi air di Kampung Kubang Gual hari ini.FOTO Bernama
PENDUDUK mendayung sampan untuk keluar dari kediamannya yang digenangi air di Kampung Kubang Gual hari ini.FOTO Bernama
BERNAMA

Kota Bharu: Jumlah mangsa banjir di Kelantan meningkat mendadak kepada 1,741 orang daripada 556 keluarga setakat 8 malam ini berbanding 655 orang daripada 207 keluarga pada sebelah pagi.

Menurut portal Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat, kesemua mangsa kini berlindung di 12 pusat pemindahan sementara (PPS) di jajahan Kota Bharu, Pasir Mas, Bachok, Tanah Merah dan Machang.

Di Pasir Mas, sebanyak enam PPS dibuka melibatkan Sekolah Kebangsaan (SK) Gual To'Deh, Rantau Panjang yang menempatkan 425 orang daripada 142 keluarga, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Baroh Pial, Rantau Panjang (573 orang daripada 197 keluarga) dan SMK (Agama) Lati yang menempatkan 88 orang daripada 23 keluarga.

Tiga lagi PPS ialah SK Gual Periok (menempatkan 262 orang daripada 73 keluarga), Masjid Mukim Padang Licin (46 orang daripada 12 keluarga) dan SK Latih (53 orang daripada 15 keluarga).

Di Bachok, SMK Beris Panchor dan SK Jelawat pula menempatkan 221 orang daripada 70 keluarga manakala sebuah PPS di jajahan Kota Bharu iaitu SK Pangkal Kalong menempatkan 19 mangsa daripada lima keluarga.

Dua PPS turut dibuka Tanah Merah iaitu jajahan terbaharu yang terkesan banjir dengan 42 mangsa daripada 16 keluarga berlindung di SK Kelewek dan Balai Raya Padang Kijang.

Di Machang, 12 orang daripada tiga keluarga ditempatkan di SK Pulai Chondong.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 2 Disember 2023 @ 9:09 PM