BERNAMA

Chukai: Kesemua 49 pusat mengundi dengan 244 saluran bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kemaman, dibuka 8 pagi ini.

Ia membabitkan pusat mengundi di empat kawasan Dewan Undangan Negeri di Parlimen berkenaan iaitu Kemasik, Kijal, Chukai dan Air Putih, yang akan ditutup pada 6 petang ini sebaik tamat tempoh mengundi.

Sebanyak 2,102 petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah dilantik bagi mengendalikan proses pengundian berkenaan yang membabitkan 141,043 pengundi.

Sebelum ini 387 anggota Polis Diraja Malaysia dan enam anggota tentera yang sepatutnya mengundi awal pada 28 November, diarah melaksanakan undi secara pos bagi memberi tumpuan kepada kerja-kerja menyelamat dan bertugas pada musim banjir.

Pada 28 November lalu, proses pengundian awal tetap dijalankan di Balai Polis Kijal, di sini melibatkan hanya tiga pengundi yang juga pasangan tentera.

FOTO Bernama
FOTO Bernama

PRK Parlimen Kemaman menyaksikan pertembungan satu lawan satu antara calon Barisan Nasional Jen (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor dengan Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar yang mewakili Pas

PRK itu diadakan susulan keputusan Mahkamah Pilihan Raya Terengganu pada 26 September lalu yang membatalkan kemenangan calon Pas Che Alias Hamid, pada Pilihan Raya Umum Ke-15.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 2 Disember 2023 @ 8:32 AM