Dua tertuduh dalam kes amang seksual melibatkan OKU di salah sebuah Sekolah di Serian, di tuduh di Mahkamah Sesyen Samarahan. FOTO NADIM BOKHARI BOKHARI
Dua tertuduh dalam kes amang seksual melibatkan OKU di salah sebuah Sekolah di Serian, di tuduh di Mahkamah Sesyen Samarahan. FOTO NADIM BOKHARI BOKHARI
Mohd Roji Kawi


Kota Samarahan: Seorang pembantu pengurusan murid di sebuah sekolah di Serian didakwa di Mahkamah Sesyen Kota Samarahan hari ini atas enam pertuduhan melakukan amang seksual terhadap dua murid lelaki dan empat murid perempuan Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) sekolah berkenaan.

Tertuduh, Johnatan Douglas Mang, 43, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Shafiza Abdul Razak Tready.

Shafiza kemudiannya menetapkan 8 Januari tahun depan sebagai tarikh sebutan semula kes berkenaan.

Beliau juga membenarkan tertuduh diikat jamin RM8,000 bagi setiap pertuduhan dengan dua penjamin tempatan.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa melakukan amang seksual terhadap dua murid lelaki berusia 12 dan 13 tahun dengan menyentuh kemaluan mereka di kelas PPKI sekolah terbabit.

Tiga lagi pertuduhan membabitkan murid perempuan berusia 11, 13 dan 14 tahun di lokasi sama.

Manakala satu lagi pertuduhan, tertuduh didakwa melakukan amang seksual ke atas seorang murid perempuan berusia 14 tahun.

Dia dituduh mengikut Seksyen 14 (a) Akta Kesalahan-kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 14 dan dibaca bersama dengan Seksyen 16 akta yang sama.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan sebat.

Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Aiman Mutallib Mohamad Shariff manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 1 Disember 2023 @ 12:18 PM