Aizat Sharif


Kangar: Isu poligami yang dibangkitkan dalam Parlimen oleh Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man tidak perlu dipolitikkan kerana ia adalah hukum fiqh yang sudah termaktub dalam al-Quran.

Ketua Dewan Pemuda PAS, Afnan Hamimi Taib Azamudden berkata, isu poligami bukanlah isu baru kerana ia adalah suatu perkara yang banyak disebut dalam al-Quran.

"Saya tahu isu ini adalah berpunca daripada ucapan Ahli Parlimen Kubang Kerian di Parlimen ketika berbahas dalam Jawatankuasa Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat baru-baru ini.

"Jadi tidak perlu politikkan dan saya rasa mereka perlu cari isu lain. Kita hanya menyebutnya semula kepada masyarakat sebagai salah satu daripada kaedah penyelesaian Islam," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Penutup Alam Ria Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Malaysia 2023 yang berlangsung di Dewan 2020, di sini hari ini.

Katanya, pihaknya hanya menyebut kembali kaedah hukum fiqh berkenaan sebagai penyelesaian Islam.

"Apabila ramai wanita ini tidak berkahwin jadi Islam ada jalan keluar maka boleh poligami bagi yang mampu, yang tak mampu seorang (isteri) sudahlah malah Islamlah agama yang mengangkat martabat wanita berbanding sebelum ini.

AFNAN Hamimi (kiri) menyampaikan hadiah kepada pemenang yang bersaing dalam pelbagai kategori semasa Majlis Penutup Alam Ria PASTI Malaysia 2023 di Dewan 2020 di Kangar. FOTO Aizat Shrif
AFNAN Hamimi (kiri) menyampaikan hadiah kepada pemenang yang bersaing dalam pelbagai kategori semasa Majlis Penutup Alam Ria PASTI Malaysia 2023 di Dewan 2020 di Kangar. FOTO Aizat Shrif

"Sebelum kedatangan Islam, orang menganggap wanita sebagai hamba abdi dan tempat pemuas nafsu sahaja tetapi apabila kedatangan Islam yang dibawa Nabi Muhammad SAW maka martabat wanita itu diangkat dengan lebih atas," katanya.

Afnan Hamimi yang juga Ahli Parlimen Alor Setar berkata, sekiranya ada pihak yang mengatakan bahawa PAS cuba untuk meremehkan martabat golongan wanita itu adalah tidak benar.

"Kalau hendak kata kita remehkan orang perempuan itu tidak betul, mereka kena baca sejarah.

"Ini bukan soal politik, ini soal hukum fiqh dan hukum Islam," katanya.

Dalam Sidang Parlimen pada Khamis lalu, Tuan Ibrahim dalam perbahasannya mencadangkan kepada kerajaan supaya memberi sokongan moral kepada golongan 'bujang senja' yang mampu untuk berpoligami.

Katanya, amalan itu boleh menjadi 'jalan keluar' kepada jutaan wanita yang belum berkahwin walaupun selepas umur 30 tahun.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 26 November 2023 @ 11:48 AM