KANAK-kanak Palestin melihay kemusnahan bangunan susulan serangan Israel di Rafah. FOTO AFP
KANAK-kanak Palestin melihay kemusnahan bangunan susulan serangan Israel di Rafah. FOTO AFP
Hafidzul Hilmi Mohd Noor


Kuala Lumpur: Dunia gagal melindungi hak kanak-kanak pada Hari Kanak-kanak Sedunia yang diraikan pada 20 November setiap tahun.

Ia susulan kanak-kanak di Gaza, Palestin diserang secara brutal oleh Israel tanpa melihat apa-apa cara untuk menghentikan pembantaian.

Pengerusi Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, seorang kanak-kanak dibunuh setiap 10 minit di Gaza pada masa ini, ia menunjukkan sebagai kegagalan yang menyedihkan di seluruh dunia untuk melindungi anak-anak.

"Situasi di Gaza adalah salah satu ketakutan yang tidak dapat dinyatakan. Lebih sejuta kanak-kanak di Gaza kini berada dalam keadaan hidup dan mati.

"Setiap hari, kanak-kanak yang tinggal di Gaza tidak selamat tidur di rumah mereka atau bermain di luar, belajar di sekolah atau mencari rawatan perubatan di hospital.

"Dari pembunuhan dan pemusnahan, kepada serangan terhadap kemudahan pendidikan dan penjagaan kesihatan dan penolakan bantuan kemanusiaan yang mereka perlukan, kanak-kanak terjejas dalam pengeboman diskriminatif dalam skala yang mengejutkan," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, pihaknya mendesak Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) untuk segera mengambil tindakan yang diperlukan untuk melindungi kanak-kanak di Gaza.

"Tindakan untuk membuat Israel bertanggungjawab sepenuhnya dalam pembunuhan kanak-kanak secara massal mesti dipatuhi.

"Kami mendesak Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menghantar pasukan penjaga perdamaian segera ke Gaza," katanya.

Menurutnya, dunia juga gagal menggunakan semua alat antarabangsa untuk menghentikan pembunuhan yang mengerikan bayi dalam inkubator dan kanak-kanak di tempat perlindungan dan hospital PBB.

"Tiada mesej lain bagi kanak-kanak di Gaza pada perayaan Hari Kanak-kanak Sedunia pada 20 November tahun ini selain daripada mesej keputusan kepada lebih daripada 5,000 anak-anak yang terbunuh dalam tempoh 45 hari terakhir serangan Israel terhadap Gaza sejak 7 Oktober lalu.

"Beribu-ribu kanak-kanak kini tidak mempunyai rumah. Ribuan lagi cedera Tema 'For Every Child Every Right' tidak bermakna apa-apa kepada kanak-kanak Gaza yang disekat sepenuhnya selama 17 tahun yang lalu," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 21 November 2023 @ 8:39 PM