BERNAMA

Putrajaya: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan penghargaan Malaysia atas komitmen Jepun dalam menangani isu penempatan Israel di Palestin dan penyediaan bantuan kemanusiaan ke Semenanjung Gaza yang dilanda peperangan.

Beliau juga memuji sokongan Jepun terhadap keamanan dan ketenteraman di rantau itu yang telah menyaksikan konflik berulangkali antara Palestin dan Israel, termasuk kemusnahan yang disaksikan daripada pengeboman baru-baru ini di Gaza.

"Melihatkan pengeboman itu, kerosakan di Gaza dilihat melampaui kemusnahan yang disaksikan di Hiroshima semasa Perang Dunia II," kata Anwar semasa sidang media bersama dengan rakan sejawat Jepunnya, Fumio Kishida, di sini hari ini.

Malaysia dengan penuh harapan mahu bekerjasama dengan Jepun, yang kini adalah anggota Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (DKPBB), untuk mengurangkan penderitaan rakyat Palestin.

Mengenai hal ehwal serantau, Anwar menekankan komitmen bersama Malaysia dan Jepun dalam memperkuat dan memelihara keamanan dan keselamatan serantau.

Komitmen ini membabitkan penerokaan peluang baru untuk kerjasama dalam industri pertahanan dan sektor maritim.

Selain itu, kedua-dua negara telah mencapai perjanjian mengenai penubuhan Kampus Cawangan Universiti Tsukuba di Malaysia dengan rancangan untuk mempercepat proses itu.

Anwar menyatakan bahawa langkah itu akan memberikan pelajar Malaysia akses kepada sistem pendidikan Jepun yang berkualiti tinggi.

Anwar juga meminta Kishida untuk mengadakan kerjasama khusus antara Malaysia dan Universiti Waseda di Jepun, sebuah lagi institusi pendidikan tersohor yang menghasilkan cendekiawan seperti almarhum Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz Ungku Abdul Hamid.

Kishida berada dalam rangka lawatan dua hari ke Malaysia bermula Sabtu.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 5 November 2023 @ 4:41 PM