AL-Sultan Abdullah berkenan melihat dron 'Vtol Fixed Wing UAV' ketika melawat ruang pameran selepas Majlis Pelancaran National Human Capital Conference & Exhibition (NHCCE) 2023 di MITEC hari ini.
AL-Sultan Abdullah berkenan melihat dron 'Vtol Fixed Wing UAV' ketika melawat ruang pameran selepas Majlis Pelancaran National Human Capital Conference & Exhibition (NHCCE) 2023 di MITEC hari ini.
BERNAMA

Kuala Lumpur: Tenaga kerja dan bakat rakyat Malaysia perlu digalakkan dan diilhamkan bagi menjadikan pembelajaran sepanjang hayat dan pembangunan peribadi yang berterusan sebagai keutamaan untuk negara kekal kukuh dan berdaya saing pada masa hadapan.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah adalah mustahak bagi kerajaan dan pemain industri untuk bekerjasama mengembangkan peluang pembelajaran dan pembangunan untuk rakyat.

"Selepas melalui dua tahun yang mencabar, kami akhirnya menikmati tempoh kestabilan ekonomi dengan kadar penyertaan yang disokong tenaga buruh yang semakin meningkat, berada pada 70.1 peratus setakat Julai tahun ini.

"Bagi meneruskan momentum pertumbuhan dan pemulihan negara, kita mesti terus melabur dalam bakat dan tenaga kerja," titah Al-Sultan Abdullah pada pelancaran Persidangan dan Pameran Modal Insan Kebangsaan (NHCCE) 2023 di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC), di sini, hari ini.

Baginda bertitah usaha Kementerian Sumber Manusia (KSM) dan Perbadanan Sumber Manusia Bhd (HRD Corp) adalah penting dalam membantu negara mencapai matlamatnya untuk meneruskan momentum pertumbuhan dan pemulihan dengan mewujudkan dasar yang betul dan memastikan penyampaian mekanisme tersusun untuk dana latihan dan latihan.

Baginda bertitah KSM juga telah memperkenalkan pelbagai inisiatif untuk menyediakan peluang peningkatan kemahiran, penempatan, pekerjaan dan penjanaan pendapatan kepada golongan yang memerlukan seperti ibu tunggal, bekas banduan, warga emas dan orang kurang upaya.

Al-Sultan Abdullah berkata ini adalah usaha yang baik dalam memastikan tiada individu yang tertinggal dan rakyat dapat membangun bersama-sama sebagai sebuah negara.

"Dengan inisiatif yang dilakukan KSM dan usaha kolektif pemain industri, saya yakin kita boleh mencapai matlamat untuk mempunyai 35 peratus tenaga kerja mahir menjelang 2030," titah baginda.

Baginda bertitah Malaysia juga telah menghadapi krisis kesihatan ketara yang mengubah cara hidup orang ramai, mendidik pelajar, mengendalikan perniagaan dan mengurus pelbagai industri.

Perubahan ini juga telah menyebabkan anjakan paradigma yang ketara kepada rakyat, perniagaan, industri dan negara, titah Baginda.

Al-Sultan Abdullah berkata beberapa pengajaran utama dilalui sejak beberapa tahun kebelakangan ini ialah perniagaan yang beranjak dengan cepat mampu bertahan manakala bakat tangkas dan dinamik yang mencuba perkara baharu, mampu berkembang maju.

"Pokoknya, rakyat membantu negara untuk bertahan dalam tempoh ketidaktentuan ekonomi dan mereka juga membantu kita maju semasa tempoh kemakmuran ekonomi," titah Baginda.

Yang di-Pertuan Agong berkata kadar pertumbuhan tahunan Asia Tenggara melebihi purata global dan satu daripada sebab peningkatan pesat rantau ini adalah bahagian besarnya dalam kalangan pekerja yang pelbagai dan muda dengan kebanyakannya berumur di bawah 30 tahun.

Oleh itu, Baginda berpandangan bahawa platform seperti NHCCE 2023 adalah cara terbaik untuk pengamal sumber manusia, pemimpin perniagaan dan pakar subjek untuk bersama-sama membincangkan cabaran dan realiti sosioekonomi semasa mereka dan mengenal pasti penyelesaian dan peluang terbaik yang boleh membantu mereka berkembang maju.

NHCCE, persidangan dan pameran modal insan terbesar di Asia Tenggara disertai kira-kira 4,000 peserta, berlangsung hari ini dan esok yang dianjurkan HRD Corp dengan sokongan KSM.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 30 Oktober 2023 @ 5:14 PM