VAKSIN Typhoid haram yang dirampas Cawangan Penguatkuasaan Farmasi, Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (CPFJKNS) susulan maklumat diterima.
VAKSIN Typhoid haram yang dirampas Cawangan Penguatkuasaan Farmasi, Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (CPFJKNS) susulan maklumat diterima.
Lydia Saiful

Kuala Lumpur: Waspada sekiranya ditawarkan suntikan vaksin typhoid haram yang diseludup masuk ke negara ini bagi mencegah penyakit demam kepialu.

Pengarah Kesihatan Selangor, Datuk Indera Dr Sha'ari Ngadiman berkata, Cawangan Penguatkuasaan Farmasi, Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (CPFJKNS) sebelum ini menerima aduan orang ramai berkenaan perkhidmatan suntikan vaksin typhoid ditawarkan oleh klinik perubatan swasta.

Menurutnya, bagaimanapun vaksin typhoid digunakan itu tidak berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah, Kementerian Kesihatan Malaysia (PBKD KKM).

"Suntikan typhoid adalah sejenis suntikan vaksin yang digunakan untuk mencegah penyakit typhoid (demam kepialu). Suntikan ini bertujuan untuk merangsang sistem imunisasi badan bagi menghasilkan antibodi melawan jangkitan bakteria Salmonella typhi.

"Keluaran vaksin yang tidak berdaftar dengan PBKD KKM tidak terjamin dari segi keberkesanan, keselamatan dan kualitinya.

"Sehubungan itu, CPFJKNS bertindak menjalankan tindakan penguatkuasaan terhadap lima klinik perubatan swasta di Selangor sebelum merampas vaksin typhoid tidak berdaftar dianggarkan bernilai lebih RM12,000 pada 18 Oktober lalu," katanya tadi.

Menurutnya, bagi tempoh tahun 2021 hingga 2023, CPF JKNS merampas vaksin typhoid tidak berdaftar yang bernilai melebihi RM 56,000.

"Kesemua kes berkenaan disiasat mengikut Akta Jualan Dadah 1952 . Individu yang melakukan kesalahan boleh dikenakan hukuman di bawah Akta Jualan Dadah 1952 iaitu denda sehingga RM 25,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun.

"Manakala bagi syarikat yang melakukan kesalahan yang sama boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 di bawah Akta yang sama.

"Pihak JKNS menasihatkan orang ramai untuk membeli dan menggunakan ubat-ubatan dan produk kesihatan yang berdaftar dengan PBKD KKM bagi memastikan kesejahteraan dan kesihatan orang awam terjamin," katanya.

Beliau berkata, orang ramai juga digalakkan untuk mengemukakan aduan dan menyalurkan maklumat berkenaan ubat-ubatan dan produk meragukan sebagai usaha bersama pihak kementerian bagi membanteras penjualan ubat-ubatan dan produk kesihatan yang tidak dibenarkan.

Aduan dan maklumat boleh disalurkan kepada Program Perkhidmatan Farmasi melalui laman sesawang http://www.pharmacy.gov.my atau melalui portal Sistem Pengurusan Aduan Agensi Awam (SisPAA) di alamat http://moh.spab.gov.my ATAU mana-mana Cawangan Penguatkuasaan Farmasi yang berdekatan atau melalui talian 03-78413200 supaya tindakan sewajarnya dapat diambil.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 25 Oktober 2023 @ 2:31 PM