DATUK Seri Ismail Sabri. FOTO Arkib NSTP
DATUK Seri Ismail Sabri. FOTO Arkib NSTP
BERNAMA

Kuala Lumpur: Ahli Umno dan Barisan Nasional (BN) perlu memberikan sokongan penuh kepada calon BN pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Pelangai Datuk Amizar Abu Adam.

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata mana-mana individu yang dipilih adalah mewakili parti dan kekalahannya akan memberi kesan kepada parti secara keseluruhan.

"Kalau kita Umno dan BN, kita mesti anggap calon itu bertanding mewakili kita kerana dia bertanding atas parti kita, bukan bertanding sendiri, maka kita sebagai ahli parti mesti sokong calon yang mewakili parti.

"Tidak kisah siapa sahaja yang dicalonkan, kalau dia (calon) itu kalah bermakna keseluruhan parti itu kalah dan imej parti juga akan tercemar," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Simposium Antarabangsa Aspirasi Bahasa Melayu di sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai tindakan bekas ahli Pemuda Umno Bahagian Bentong Haslihelmy DM Zulhasli yang bertanding sebagai calon Bebas pada PRK Dun Pelangai, sebagai tanda protes terhadap keputusan BN mengetengahkan Amizar sebagai calon.

PRK DUN Pelangai pada 7 Oktober ini menyaksikan pertembungan tiga penjuru antara Amizar, Kasim Samat (Perikatan Nasional) dan Haslihelmy yang menggunakan simbol kereta.

Dalam pada itu, Ismail Sabri yang juga Ahli Parlimen Bera berkata Umno perlu membuat pasca nilai dan perbincangan bagi mengenal pasti cara untuk menarik semula pengundi Melayu susulan prestasi parti itu pada Pilihan Raya Negeri di enam negeri 12 Ogos lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 25 September 2023 @ 4:55 PM