Pengguna dapat menikmati keunggulan HMS melalui airasia Superapp. - FOTO Hiasan
Pengguna dapat menikmati keunggulan HMS melalui airasia Superapp. - FOTO Hiasan
Nur Amirah Abd Rani

DUNIA semakin berkembang pesat sekali gus menjadikan teknologi sebagai pendorong utama dalam mengubah cara hidup individu meliputi pekerjaan seharian dan cara berinteraksi. 

Selaras dengan kemajuan ini, menerusi pendigitalan aplikasi HUAWEI Mobile Services melancarkan kerjasama hebat dengan airasia Superapp bagi menyediakan pengguna pelbagai ciri dan faedah menarik. 

Airasia Superapp adalah aplikasi mudah alih komprehensif yang menyediakan pengguna pelbagai perkhidmatan menarik seperti servis e-hailing, tempahan tiket penerbangan, hotel, pesanan makanan serta beli-belah barangan bebas cukai.

Sebagai syarikat penerbangan kos rendah Malaysia, aplikasi airasia Superapp bukan sekadar berfungsi sebagai platform tempahan tiket penerbangan malah ia juga boleh digunakan untuk mendaftar masuk penerbangan AirAsia, mencetak pas masuk dan tag bagasi.

Pada tahun 2021 melalui integrasi aplikasi, airasia Superapp dilancarkan secara rasmi di HUAWEI AppGallery untuk memudahkan pengguna peranti HUAWEI mengakses dan memuat turun aplikasi berikut.

Selain itu, airasia Superapp turut menggunakan penyelesaian Teras Perkhidmatan Mudah Alih HUAWEI untuk ciri perjalanan dan pengangkutan bagi menyediakan pengalaman pengangkutan yang mudah dan lancar untuk penggunanya.

Kerjasama perkhidmatan mudah alih Teras HMS


1. Peta dan navigasi lebih tepat

Pengguna akan mendapat pelbagai perkhidmatan yang ditingkatkan melalui gabungan inovasi dari Teras perkhidmatan Mudah Alih HUAWEI (HMS) dan kemudahan yang ditawarkan oleh airasia Superapp. 

Dengan bekerjasama dengan ekosistem HMS, AirAsia boleh menjangkau ratusan juta pengguna Huawei dan mengembangkan pasaran perkhidmatan aplikasi.

Di Malaysia, pengguna sering menghadapi masalah lokasi yang tidak tepat apabila menggunakan perkhidmatan e-hailing. 

Ciri ini bakal menghasilkan pengalaman pengguna yang lebih baik dan lebih mendalam bagi pengguna AirAsia Ride.

HMS Core Location Kit dapat membantu pengesanan lokasi pengguna dengan lebih tepat.

Kebiasaannya, apabila pengguna menggunakan aplikasi e-hailing mereka akan menghadapi masalah untuk menetapkan lokasi dan menjejak pemandu mereka. 

Melalui ciri HMS Core Map Kit dan HMS Core Location Kit, pengguna tidak akan mengalami masalah ini lagi berikutan ketepatan paparan peta yang disesuaikan dan interaksi lebih baik. 

Kerjasama melalui perkhidmatan peta Teras HMS dan perkhidmatan kedudukan secara signifikan telah meningkatkan proses pembangunan airasia SuperApp dengan menyediakan perkhidmatan lokasi yang tepat, elemen peta yang canggih, dan kemampuan navigasi yang lancar. 

Untuk maklumat lanjut layari; HMS Core Map Kit dan HMS Core Location Kit

2. Aplikasi mesra pengguna menyeluruh

Ekosistem HMS mempunyai lebih daripada 580 juta pengguna aktif bulanan di seluruh dunia, dan memberikan akses pertumbuhan kepada airasia Superapp dengan lebih luas. 

Adaptasi ekosistem HMS ke dalam aplikasi airasia Superapp telah membuktikan aplikasi ini sebagai salah satu platform perjalanan pilihan untuk pengguna Malaysia dengan perkhidmatan lokasi yang tepat serta pengalaman pengguna yang lebih baik.

Secara tidak langsung, perkhidmatan Mudah Alih HUAWEI (HMS) akan memperkenalkan lebih ramai pengguna HUAWEI kepada aplikasi ini dan selaras dengan keperluan airasia Superapp untuk mencapai lebih ramai audiens.

Pelancaran airasia Superapp di HUAWEI AppGallery, dapat meningkatkan pendedahan terhadap aplikasi kepada pengguna dengan menawarkan ciri-ciri dan perkhidmatan canggih di dalam airasia Superapp.

Langkah ini membolehkan bilangan pengguna Huawei yang signifikan untuk mengakses aplikasi baharu ini dan tawaran servis yang pelbagai. 

Tidak hanya terhad kepada pengguna HUAWEI, appGallery secara berterusan menyediakan perkhidmatan muat turun aplikasi yang selamat kepada pengguna dan melalui airasia Superapp pengguna dapat menikmati pelbagai perkhidmatan berkaitan perjalanan, penginapan, makanan, aktiviti, dan banyak lagi.

Justeru, lebih ramai pengguna akan dapat menikmati kemudahan yang disediakan oleh airasia Superapp.

Untuk maklumat lanjut layari AppGallery

3. Iklan premium berterusan

Selain itu, juga menggunakan Petal Ads untuk publisiti aplikasi, membolehkan pengguna HUAWEI menerokai ciri dan perkhidmatan menarik airasia Superapp.

Melalui kerjasama dengan Petal Ads telah memberikan pendedahan AirAsia Superapp di HUAWEI AppGallery dan kepada pengguna peranti Huawei. 

Selain itu, ia turut membantu AirAsia Superapp untuk meraih pangkalan pengguna yang lebih besar, dengan pertumbuhan sebanyak 190 peratus melalui kempen bergerak sasaran dan kandungan yang diperincikan mengikut keperluan setiap pengguna.

Melalui kolaborasi ini, pengguna dapat menikmati keunggulan HMS dalam meningkatkan perkhidmatan mereka melalui airasia Superapp, menjadikan pengalaman perjalanan dan penggunaan aplikasi harian lebih lancar dan bermakna. 

Untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan ini, sila layari  Petal Ads, atau HUAWEI Mobile Services , airasia Superapp.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 25 September 2023 @ 1:47 PM