SULTAN Hassanal Bolkiah. FOTO Arkib BERNAMA
SULTAN Hassanal Bolkiah. FOTO Arkib BERNAMA
BERNAMA

Putrajaya: Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah akan mengadakan Lawatan Negara ke Malaysia mulai Rabu (2 Ogos) hingga Jumaat (4 Ogos).

Menurut kenyataan Kementerian Luar (Wisma Putra) pada Rabu, Lawatan Negara itu juga bertepatan dengan Perundingan Tahunan Pemimpin Malaysia-Brunei Darussalam (ALC) ke-24 yang akan dihadiri oleh Sultan Brunei dan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Sebagai mekanisme dua hala tertinggi antara Malaysia dan Brunei Darussalam, ALC akan memberi peluang kepada kedua-dua pemimpin untuk mengkaji semula kemajuan kerjasama dua hala dan membincangkan isu-isu tertunggak serta bertukar-tukar pandangan mengenai isu-isu serantau dan antarabangsa yang mempunyai kepentingan bersama.

"Kedua-dua pemimpin juga dijangka menyaksikan pemeteraian beberapa instrumen dua hala," menurut kenyataan itu.

Sultan Brunei akan diberi Istiadat Sambutan Negara di Istana Negara oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 3 Ogos.

Seterusnya, baginda akan bertemu dengan Al-Sultan Abdullah, diikuti dengan Majlis Jamuan Negara bagi meraikan Sultan Brunei dan delegasi.

Lawatan Sultan Brunei itu akan mengukuhkan lagi hubungan terjalin lama dan kerjasama pelbagai aspek antara kedua-dua negara dan rakan kongsi di Asean.

Pada 2022, Brunei Darussalam adalah rakan dagangan ke-26 terbesar Malaysia dan keenam terbesar dalam Asean dengan jumlah perdagangan berjumlah RM13.22 bilion (US$2.98 bilion), peningkatan 68.4 peratus berbanding nilai yang dicatatkan pada 2021.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 2 Ogos 2023 @ 1:02 PM