BERNAMA

Shah Alam: Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini menzahirkan harapan negeri-negeri yang belum menganggotai Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) dapat menyahut pelawaan dan menganggotai platform musyawarah majlis itu secara rasmi.

Sultan Sharafuddin yang juga Pengerusi MKI bertitah majlis itu adalah sebuah institusi yang mendapat perkenan Majlis Raja-Raja bukan sahaja dari segi penubuhan, malah dari segi keahliannya.

"Keanggotaan utama dalam MKI adalah daripada wakil negeri-negeri yang memainkan peranan yang amat penting di dalam menyelaras hal ehwal Islam," titah baginda pada Mesyuarat Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Kali ke-70 di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini hari ini.

Hadir sama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Timbalan Pengerusi Majlis itu.

Sultan Sharafuddin bertitah walaupun telah banyak kejayaan dicapai melalui rundingan di platform MKI, masih terdapat pelbagai perkara yang belum selesai dan memerlukan pembabitan semua ahli-ahli mesyuarat mencetuskan idea dan buah fikiran yang bernas.

Dalam perkembangan lain, Sultan Selangor bertitah baginda mendapati masih ada pihak membangkitkan pandangan secara terbuka berkaitan beberapa isu sensitif yang seharusnya dibincang melalui forum MKI, seperti pertikaian kaedah rukyah dalam menetapkan tarikh permulaan Ramadan serta menentukan anak bulan Syawal.

"Beta berasa dukacita dengan perkembangan ini, walaupun mereka menyatakan tujuannya untuk menegakkan hujah, tapi kenapa sampai menimbulkan keraguan mengenai kearifan mufti yang memahami ilmu falak dan mengambil keputusan yang tidak bertepatan dengan apa yang telah dipersetujui.

"Ini sudah tentunya menimbulkan kekeliruan dalam kalangan umat Islam yang akhirnya boleh mengundang kepada perpecahan," titah baginda.

Oleh itu, Sultan Sharafuddin bertitah bagi mengelak kekeliruan pada masa akan datang, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hendaklah mengeluarkan satu ketetapan muktamad berkaitan kaedah penentuan tarikh permulaan Ramadan serta menentukan anak bulan Syawal melalui rukyah dan hisab.

Dalam perkembangan lain, Sultan Selangor turut mencadangkan agar pihak Jakim menyediakan kertas kerja bagi membuat dasar dan prosedur yang komprehensif bagi pendaftaran institusi tahfiz swasta dan persendirian untuk diguna pakai di setiap negeri.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 28 Ogos 2023 @ 5:12 PM
SULTAN Sharafuddin (tengah) ketika berkenan mempengerusikan Mesyuarat Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Ke-70 hari ini. Turut hadir Anwar dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Naim Mokhtar. FOTO Bernama
SULTAN Sharafuddin (tengah) ketika berkenan mempengerusikan Mesyuarat Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Ke-70 hari ini. Turut hadir Anwar dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Naim Mokhtar. FOTO Bernama