KUASA autonomi yang diberikan kepada pengetua dan pengurusan sekolah membolehkan mereka menguruskan pemilihan pelajar ke tingkatan enam sebelum menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi.
KUASA autonomi yang diberikan kepada pengetua dan pengurusan sekolah membolehkan mereka menguruskan pemilihan pelajar ke tingkatan enam sebelum menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi.

Kuala Lumpur: Sesi kemasukan lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ke Tingkatan Enam pada 17 Julai lepas merupakan pengambilan terakhir kendalian Kementerian Pendidikan (KPM) apabila kuasa tersebut diserahkan kepada pengetua sekolah atau pengetua Kolej Tingkatan Enam berkuat kuasa serta-merta.

Ini bermakna, kuasa autonomi yang diberikan kepada pengetua dan pengurusan sekolah membolehkan mereka menguruskan pemilihan pelajar ke tingkatan enam sebelum menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi.

Biarpun begitu, ketika ramai yang menyambut baik usaha KPM menjenamakan semula tingkatan enam kepada Kolej Pra-Universiti dalam menaik taraf sistem pendidikan, ada pakar pendidikan berpandangan pengetua yang terlibat perlu diberikan pendedahan yang optimum tentang amalan terbaik proses pengambilan pelajar.

Ini bagi memastikan proses tersebut bukan sahaja lancar dan teliti tetapi juga seimbang, saksama serta inklusif. Menerusi pengalaman dan sokongan yang diberikan pelbagai pihak yang berkaitan, pengetua dapat mengenal pasti pelajar yang benar-benar berpotensi sebelum membuat tawaran tersebut.

Mengulas tentang hal itu, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa, Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof Dr Ismi Arif Ismail berkata sebelum pengambilan pelajar baharu tingkatan enam pada tahun depan, pengetua perlu diberi pendedahan dan latihan mencukupi tentang tanggungjawab baharu mereka.

"Selaras dengan usaha penjenamaan pengurusan semua Tingkatan Enam kepada Kolej Pra-Universiti, memang sudah sampai masanya kuasa dan pemilihan pelajar diberikan kepada pengetua. Ini sebagai persediaan bagi mereka untuk mengambil tanggungjawab mempromosi dan memilih pelajar yang berpotensi untuk mengikuti program prauniversiti sebelum melangkah ke alam universiti.

"Walaupun begitu, saya berpandangan garis panduan sahaja tidak mencukupi kerana pengetua perlu didedahkan kepada proses pengambilan pelajar kerana sebelum ini ia dikendalikan sepenuhnya KPM dan kerana itu mereka perlu diberi latihan," katanya.

Beliau berpandangan latihan yang mencukupi kepada pengetua boleh dilakukan dengan menjalinkan kerjasama bersama rakan pengurusan daripada program matrikulasi di KPM dan juga Asasi di institusi pengajian tinggi (IPT) dalam melengkapkan mereka dengan sistem pengambilan sepertimana di universiti sebelum melaksanakan kuasa autonomi tersebut.

Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek sebelum ini mengumumkan kementerian memberi kuasa autonomi kepada pengetua Pusat Tingkatan Enam untuk menjalankan proses pengambilan pelajar, berkuat kuasa serta-merta.

Langkah itu katanya bagi membolehkan pengetua membuat tawaran terus kepada pelajar berpotensi yang memerlukan peluang menyambung pengajian tanpa perlu menunggu tawaran daripada KPM sepertimana tahun-tahun sebelum ini.

Bagi tujuan itu, KPM kini dalam proses menyiapkan garis panduan pengambilan pelajar kepada Pengetua Pusat Tingkatan Enam yang diberikan kuasa autonomi tersebut dan dijangka akan dapat disiapkan pada awal Ogos ini.

Selain itu, pakar juga melihat pelaksanaan kuasa autonomi ini dapat menangani ketirisan maklumat apabila pelajar mendapat maklumat tepat berkaitan kemasukan ke tingkatan enam dan juga subjek yang ditawarkan bersesuaian dengan minat, kelayakan dan halu tuju

Menjelaskan mengenainya, Timbalan Dekan Penyelidikan, Inovasi dan Libatsama Komuniti-Industri, Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan, Universiti Sains Malaysia (USM) Prof Madya Dr Aziah Ismail berkata sebelum ini pelajar lepasan SPM sukar untuk mendapatkan maklumat jelas mengenai subjek yang bersesuaian diambil di tingkatan enam untuk digunakan bagi melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi dalam bidang yang diminati.

"Dengan mandat yang diberikan kepada pengetua dan pasukan mereka di sekolah ataupun Kolej Pra-Universiti, ini dapat menyahpusatkan proses pengambilan yang sebelum ini diuruskan KPM.

"Apabila pengetua mengambil alih, ini memudahkan pelajar mendapat maklumat mengenai pembelajaran di tingkatan enam dan dengan cara ini ketirisan maklumat dapat dikurangkan," katanya.

Aziah yang turut terlibat bersama pasukannya dalam memberikan cadangan penubuhan Kolej Tingkatan Enam berkata syarat kemasukan ke tingkatan enam juga perlu menepati satu kriteria standard bagi memastikan kualiti pendidikan tingkatan enam dapat dipertingkatkan sesuai dengan usaha penjenamaan tersebut.

Hanya pelajar lepasan SPM yang benar-benar layak sahaja ditawarkan menyambung pengajian di tingkatan enam, sementara mereka yang tidak layak dijuruskan ke pusat pengajian lain termasuk latihan vokasional, katanya.

Ketika diminta mengulas kebimbangan ibu bapa sekiranya kuasa autonomi itu disalahgunakan, Aziah menegaskan isu ketelusan pengetua dalam pengambilan pelajar ke tingkatan enam dapat diatasi dengan garis panduan yang akan disediakan KPM nanti.

"Cadangan yang diberikan selaras Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013 – 2025 bertujuan untuk memberikan pengalaman pra-U (prauniversiti) kepada pelajar yang berada di tingkatan enam untuk mendapat pengalaman sama dengan pelajar pra-U yang lain seperti pelajar asasi dan matrikulasi," katanya.

Usaha penjenamaan tingkatan enam sudah bermula lebih 10 tahun lalu apabila pada 2012 pentaksiran baharu STPM telah diluluskan dengan tempoh pengajian di tingkatan enam selama tiga semester atau satu tahun setengah.

Seterusnya pada 2014, KPM membenarkan pelajar tingkatan enam memakai pakaian kasual dengan beberapa syarat ditetapkan, dan pada 12 Julai tahun ini, Kolej Tingkatan Enam kini dikenali sebagai Kolej Pra-Universiti KPM dengan jawatan pengetua akan ditukarkan kepada pengarah.

Penjenamaan semula itu turut menyaksikan perubahan nama jawatan, iaitu guru penolong kanan kepada timbalan pengarah, manakala guru kepada pensyarah dan murid menjadi pelajar.

Ini juga sebagai usaha menarik minat lepasan SPM untuk menyambung pengajian di tingkatan enam selain mendedahkan pelajar kepada suasana pembelajaran di IPT.

Dalam pada itu, pemberian kuasa autonomi ini juga dilihat dapat membantu menangani masalah keciciran pelajar melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi, terutama golongan miskin dan kurang berkemampuan.

Menurut Presiden Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN) Prof Madya Datuk Dr Mohamad Ali Hasan, tidak semua pelajar lepasan SPM berjaya menempatkan diri mereka di IPT awam selepas SPM meskipun ada yang memperoleh keputusan yang baik dalam peperiksaan itu.

"Inisiatif KPM ini dapat memotivasikan serta menggalakkan pelajar yang layak menyambung pelajaran dan ini secara tidak langsung juga dapat membendung keciciran pelajar," katanya.

Beliau juga mengharapkan dengan adanya kuasa autonomi tersebut, pengetua akan mencari inisiatif atau solusi dalam mengesan pelajar keluarga miskin yang layak untuk memasuki tingkatan enam tetapi terhimpit dengan kekangan kewangan.

Bersetuju dengan pandangan tersebut, Ismi Arif berkata langkah itu boleh dilakukan oleh pengetua Kolej Tingkatan Enam dengan mengenal pasti pelajar yang berminat memasuki ke tingkatan enam menerusi kerjasama dengan sekolah-sekolah lain.

"Ada kurang berkemampuan, ada juga pelajar memang berminat ke tingkatan enam. Jadi, dengan kuasa autonomi yang ada pada pengetua, mereka boleh mengenal pasti pelajar-pelajar yang berminat ke tingkatan enam atau tidak berkemampuan melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi dengan lebih awal.

"Langkah ini boleh dilakukan dengan kerjasama yang terjalin antara pengetua Kolej Tingkatan Enam dengan pengetua sekolah menengah lain dalam mengenal pasti pelajar yang boleh dilakukan sebelum peperiksaan SPM atau selepas mendapat keputusan," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 28 Julai 2023 @ 8:02 AM