DATUK Seri Azalina Othman Said. FOTO Eizairi Shamsudin
DATUK Seri Azalina Othman Said. FOTO Eizairi Shamsudin
BERNAMA

Putrajaya: Satu sesi libat urus diadakan hari ini bagi mengkaji keberkesanan perundangan sedia ada dan meneroka model perundangan alternatif dalam menangani isu agama, bangsa dan institusi raja-raja (3R).

Sesi itu yang turut membincangkan cabaran terkini dihadapi agensi penguat kuasa berhubung isu provokasi 3R, dihadiri lebih 50 wakil terdiri daripada pihak kerajaan dan bukan kerajaan termasuk Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), badan peguam, pertubuhan masyarakat Madani (CSO), badan bukan kerajaan (NGO), ahli akademik dan organisasi agama.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Datuk Seri Azalina Othman Said dalam kenyataan hari ini berkata sesi libat urus yang berlangsung di Kuala Lumpur itu meliputi Perbincangan Kumpulan Fokus dan Dialog Perundangan 3R.

Tiga persoalan utama yang dibincangkan, katanya, adalah sama ada Malaysia memerlukan pemansuhan perundangan sedia ada dan penggubalan akta baharu; pindaan perundangan atau tiada perubahan perundangan (status quo).

Dalam perbincangan mengenai pemansuhan perundangan sedia ada dan penggubalan akta baharu, Azalina berkata ia mempertimbangkan sama ada untuk memansuhkan perundangan seperti Akta Hasutan 1948 dengan digantikan dengan undang-undang baharu bagi kesalahan yang lebih spesifik.

"Selain itu kerajaan boleh mempertimbangkan untuk mewujudkan satu perundangan baharu yang berbentuk jenayah atau kuasi jenayah/sivil," katanya.

Mengenai pindaan perundangan pula, dibincangkan sama ada terdapat keperluan membuat pindaan kepada perundangan sedia ada bagi memastikan isu provokasi 3R dapat ditangani secara holistik atau tiada pindaan perundangan diperlukan yakni usaha menangani isu itu diteruskan menggunakan pendekatan lain.

Azalina berkata Kerajaan Perpaduan menyokong hak kebebasan bersuara rakyat seperti yang dijamin di bawah Perkara 10(1)(a) Perlembagaan Persekutuan selaras Perkara 19 Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat (UDHR) dan pada masa sama mengambil kira bahawa hak itu haruslah dimanfaatkan secara bertanggungjawab.

Beliau berkata walaupun terdapat undang-undang bagi menangani isu 3R, namun harus dipertimbangkan bahawa ada antaranya yang digubal tujuh dekad lalu.

Antara undang-undang sedia ada termasuklah Akta Hasutan 1948, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 dan Kanun Keseksaan.

"Oleh itu, kerajaan berhasrat untuk mengkaji semula kerelevanan undang-undang yang sedia ada untuk memastikan perundangan selaras dengan perkembangan semasa," katanya dan menambah Kerajaan Perpaduan turut mengambil maklum peningkatan kes provokasi 3R baru-baru ini.

Azalina berkata kerajaan turut peka terhadap pelbagai cabaran dihadapi agensi penguatkuasaan seperti PDRM dan SKMM dalam pelaksanaan dan penguatkuasaan undang-undang sedia ada.

Antaranya penyebaran maklumat yang pantas menerusi penggunaan teknologi canggih, akaun dalam talian palsu atau digodam, identiti atau nama yang tidak dapat dikesan (anonymity) serta teknologi kecerdasan buatan (AI) yang menyukarkan proses siasatan dan pendakwaan, katanya.

Beliau berkata hasil perbincangan Kumpulan Fokus dan Dialog Perundangan 3R itu akan dibentangkan kepada Jemaah Menteri.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Julai 2023 @ 7:32 PM