ARMIZAN Mohd Ali. FOTO Fail Bernama.
ARMIZAN Mohd Ali. FOTO Fail Bernama.
BERNAMA

Kuala Lumpur: Tiada penamatan serta-merta perjawatan dalam perkhidmatan awam termasuk petugas kontrak selepas beberapa agensi dibubarkan sepanjang tempoh pentadbiran kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas) Datuk Armizan Mohd Ali berkata, proses penstrukturan semula selepas pertukaran kerajaan termasuk pembubaran beberapa kementerian dan agensi hanya membabitkan penjajaran semula petugas ke tempat baharu.

"Contohnya, pembubaran Kementerian Wilayah Persekutuan, Unit Perumahan Awam serta penggabungan KeTSA (Kementerian Tenaga dan Sumber Asli) dan KASA (Kementerain Alam Sekitar dan Air), tidak melibatkan penamatan jawatan penjawat awam serta petugas kontrak.

"Tetapi, kami menjajarkan semula penjawat awam sedia ada ke tempat baharu," katanya pada sesi soal jawab pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Andi Muhammad Suryady Bandy (BN-Kalabakan) sama ada pembubaran beberapa kementerian dan agensi di bawah pentadbiran Kerajaan Perpaduan membabitkan penamatan perkhidmatan penjawat awam dan petugas kontrak.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 8 Jun 2023 @ 12:50 PM