Amir Abd Hamid

Kuala Lumpur: Beberapa tindakan dilaksanakan bagi memperkukuh kedudukan ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) termasuk mengurangkan kebergantungan ringgit kepada mata wang itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ketua negara anggota Asean menerusi 'Asian Monetary Fund' bersetuju menggunakan mata wang masing-masing bagi urusan import dan eksport sebagai usaha mengurangkan kebergantungan kepada dolar AS.

Beliau yang juga Menteri Kewangan berkata, keputusan AS menentukan Kadar Dasar Semalaman (OPR) mengikut keperluan negara itu tanpa memikirkan kesan kepada global walaupun dolar AS adalah mata wang yang masih kukuh di peringkat antarabangsa.

"Umpamanya (yang dipersetujui Asean), import dan eksport dengan Indonesia, kita akan gunakan rupiah dan ringgit. (Pendekatan ini turut) dipersetujui China.

"Asas lain yang kita lakukan termasuk negara perlu stabil dan memiliki dasar jangka panjang serta dasar fiskal yang bertanggungjawab, iaitu menurunkan defisit," katanya menjawab soalan tambahan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad (PH-Kuala Selangor) pada Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat, hari ini.

Terdahulu, Perdana Menteri ketika menjawab soalan asal oleh Dr Radzi Jidin (PN-Putrajaya) berkaitan kesan kejatuhan ringgit berkata, keadaan itu dalam tempoh terdekat ini sebahagian besarnya didorong pengukuhan dolar AS.

Anwar berkata, nilai ringgit menyusut 3.8 peratus berbanding dolar AS, manakala Yen Jepun (lebih enam peratus) serta dolar Australia, won Korea dan renmibi (sekitar tiga peratus) sejak Januari 2022.

Menurutnya, keadaan dikaitkan juga dengan kenaikan kadar faedah dan OPR oleh bank pusat, masing-masing sebanyak 125 mata asas bagi ringgit, manakala Singapura (380 mata asas), Indonesia (225 mata asas) dan AS (500 mata asas) bagi tempoh sama.

"Saya kaitkan ini kerana kebijakan ekonomi dan BNM juga akan menentukan kekuatan ringgit. "Namun, kita juga fikir kenaikan OPR dan kadar faedah terlalu pantas ada kesan negatif kepada peniaga, sebab itu kita kena ada imbangan untuk setiap yang dilakukan.

"Setakat ini, pandangan kita dan BNM adalah kaedah lebih teliti dan berhemah untuk menaikkan kadar faedah. Singapura naikkan kadar tinggi jadi kekuatan mata wangnya lebih ampuh.

"Kemudian beberapa tindakan fiskal, kita telah turunkan defisit daripada 5.6 peratus kepada lima peratus, tetapi perlu dibuat secara berperingkat kerana tak mahu terlalu keras atau cepat yang akan menjejaskan projek pembangunan.

"Saya berpendapat, penurunan defisit tidak boleh terlalu mendadak. Ia perlu turun ke paras dianggap boleh diterima seperti diumumkan, tetapi tidak boleh mendadak kerana akan menjejaskan projek pembangunan, terutama pendidikan kesihatan dan prasarana desa," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 6 Jun 2023 @ 1:13 PM
ANWAR menerima cenderahati daripada Pemangku Ketua Pengakap Negara merangkap Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara Mejar Jeneral (B) Prof Datuk Dr Mohd Zin Bidin (dua kiri) ketika menerima kunjungan dari Majlis Pesuruhjaya Pengakap Negeri Kedah di pekarangan Bangunan Parlimen hari ini. FOTO Bernama
ANWAR menerima cenderahati daripada Pemangku Ketua Pengakap Negara merangkap Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara Mejar Jeneral (B) Prof Datuk Dr Mohd Zin Bidin (dua kiri) ketika menerima kunjungan dari Majlis Pesuruhjaya Pengakap Negeri Kedah di pekarangan Bangunan Parlimen hari ini. FOTO Bernama