Anak panda yang diberi nama Sheng Yi. FOTO ARKIB NSTP
Anak panda yang diberi nama Sheng Yi. FOTO ARKIB NSTP
BERNAMA

Kuala Lumpur: Orang ramai hanya memiliki tempoh kira-kira sebulan setengah untuk melihat aksi comel anak panda Yi Yi dan Sheng Yi di Zoo Negara, sebelum kedua-dua anak panda gergasi itu dihantar pulang ke China, Mei ini.

Timbalan Pengarah Zoo Negara, Rosly @ Rahmat Ahmat Lana berkata, kerajaan China sudah memberi lampu hijau untuk Malaysia menghantar semula kedua-dua anak panda berkenaan, selepas ia tertangguh beberapa tahun akibat pandemik Covid-19.

"Bagaimanapun, tarikh sebenar penghantaran masih belum diperoleh, namun mungkin pada pertengahan Mei ini. Anak panda ini akan dihantar terus ke Chengdu," katanya dihubungi Bernama.

Pasangan Panda Gergasi, Fu Wa dan Feng Yi dipinjamkan kepada kerajaan Malaysia pada 2014 untuk tempoh 10 tahun, sempena ulang tahun ke-40 terjalinnya hubungan diplomatik Malaysia dan China.

Program pinjaman di bawah Perjanjian Kerjasama Pemuliharaan Panda Gergasi Antarabangsa itu, membolehkan Malaysia berpeluang menjalankan penyelidikan mengenai pemuliharaan Panda Gergasi, selain membangun dan melatih kepakaran tempatan.

Sehingga kini, pasangan panda berkenaan yang dinamakan semula sebagai Xing Xing dan Liang Liang, melahirkan tiga ekor anak panda iaitu Nuan Nuan yang dilahirkan pada 18 Ogos 2015, Yi Yi (14 Januari 2018) dan Sheng Yi pada 30 Mei 2021.

Nuan Nuan sudah dihantar pulang ke China pada 2017.

Mengikut perjanjian, setiap anak panda gergasi perlu dihantar pulang ke China apabila usia mencecah 24 bulan dan tidak melebihi usia empat tahun.

Kehadiran panda di Pusat Konservasi Panda Gergasi itu juga antara lain turut menyumbang kepada peningkatan jumlah pengunjung dan membantu meningkatkan pendapatan Zoo Negara. - Bernama

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 31 Mac 2023 @ 2:52 PM