Zaid Salim


Setiu: Seorang penternak mengalami kerugian hampir RM13,000 apabila lima ekor lembu peliharaan untuk hari raya Aidiladha hilang dipercayai dibaham harimau belang dalam kejadian di Kampung Merbau Menyusut, di sini, hari ini.

Mohd Fadillah Omar, 37, berkata, dia mengesyaki semua lembu peliharaannya menjadi mangsa harimau belang selepas menemui beberapa tapak kaki haiwan terbabit di kawasan ladang sawit di kampung berkenaan.

Katanya, dia menyedari kehilangan haiwan peliharaannya itu sejak semalam sebelum berusaha mencari haiwan berkenaan di kawasan ladang sawit.

"Ketika mencari haiwan berkenaan saya ternampak bangkai seekor daripada lima lembu yang hilang dan dipercayai menjadi mangsa harimau belang.

"Pagi tadi saya terserempak dengan seekor anak harimau dianggarkan berusia enam bulan di kawasan ladang sawit tidak jauh daripada bangkai lembu terbabit," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, hari ini.

Menurut Mohd Fadillah, dia mengesyaki semua haiwan berkenaan dipercayai menjadi mangsa haiwan liar itu.

Katanya, sebelum ini pernah juga lembu peliharaannya hilang serta cedera tetapi tidak mengesyaki ia angkara harimau

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) Merbau Menyusut, Mohd Zamri Embong berkata, kehadiran haiwan terbabit di kawasan kampung membimbangkan lebih 380 penduduk kampung berkenaan dan meminta pihak berkaitan mengambil tindakan segera bagi mengelak kejadian lebih buruk berlaku.

"Kewujudan harimau itu pernah dilaporkan beberapa tahun lalu memandangkan perkampungan tersebut terletak berhampiran hutan, namun tidak pernah menyerang manusia atau haiwan peliharaan.

"Tetapi apabila berkeliaran di kawasan kampung, ia secara tidak langsung mengancam keselamatan penduduk yang sebilangan besarnya melakukan aktiviti harian di ladang sawit dan berkebun," katanya.

Mohd Zamri berkata, kejadian haiwan ternakan mati dibaham harimau adalah kali pertama berlaku di kampung berkenaan dan berharap Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Terengganu dapat bertindak segera termasuk memasang perangkap di kawasan berkenaan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 16 Mac 2023 @ 6:39 PM