KEADAAN terkini di sebuah perkampungan warga Indonesia yang telah dirobohkan oleh pihak berwajib ketika tinjauan fotoBernama hari ini.  FOTO Bernama
KEADAAN terkini di sebuah perkampungan warga Indonesia yang telah dirobohkan oleh pihak berwajib ketika tinjauan fotoBernama hari ini. FOTO Bernama
BERNAMA

Kuala Lumpur: Kedutaan asing di negara ini tidak mempunyai kuasa untuk mengeluarkan sebarang bentuk pas kepada rakyat mereka untuk menetap di sini walaupun untuk sementara.

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata, pengeluaran visa dan pas kepada warganegara asing untuk tinggal dan bekerja di sini hanya boleh dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen (JIM) sebagai pihak berkuasa.

"Jabatan ini ingin menegaskan bahawa mana-mana pihak luar tiada hak untuk mencampuri urusan kedaulatan dan undang-undang negara ini," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Kenyataan berkenaan bagi mengulas laporan berita bertajuk 'Petempatan Warga Asing di Nilai Spring Bukan Haram, Kata Migrant Care.'

Dalam laporan berkenaan Migrant Care yang berpangkalan di Jakarta, Indonesia memberitahu warga asing yang ditahan dalam serbuan di lokasi berkenaan telah mendapat pas lawatan sementara dari pihak Indonesia yang sah selama setahun.

Pada operasi pada 1 Februari lalu seramai 67 warga Indonesia berusia lingkungan dua bulan hingga 72 tahun ditahan berikutan tidak memiliki dokumen pengenalan diri, tinggal lebih masa di negara ini dan lain-lain kesalahan yang melanggar Akta Imigresen 1959/63, Akta Pasport 1966 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

Khairul Dzaimee berkata semua yang ditahan dalam operasi bersepadu itu adalah pendatang tanpa izin dan tiada mana-mana pihak yang boleh mempersoalkan kewajaran JIM melaksanakan operasi berkenaan kerana ia adalah tugas hakiki jabatan itu.

"Malah Rakyat Malaysia juga dikenakan hukuman oleh pihak berkuasa negara luar apabila mereka melanggar undang-undang Imigresen negara berkenaan. Justeru, semua pihak hendaklah menghormati kedaulatan undang-undang sesebuah negara," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 8 Februari 2023 @ 11:26 AM