TENGKU Razaleigh. FOTO Bernama
TENGKU Razaleigh. FOTO Bernama
Nor Azizah Mokhtar

Kuala Lumpur: Veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah berharap Yang di-Pertuan Agong dapat membantu mencari jalan penyelesaian terbaik dalam memastikan kerajaan baharu dapat dibentuk dalam masa terdekat.

Beliau yang juga calon Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) bagi Parlimen Gua Musang, berpendapat jika kesemua ketua gabungan parti gagal mencari kata sepakat untuk membentuk kerajaan, maka Yang di-Pertuan Agong boleh mengisytiharkan darurat.

"Sekiranya tiada gabungan parti mendapat majoriti 112 kerusi, maka kuasa itu kembali kepada Yang di-Pertuan Agong, hanya baginda yang boleh menentukan caranya.

"Kalau semua parti tidak dapat menghasilkan satu formula untuk bekerjasama, mungkin Yang di-Pertuan Agong akan memerintah secara darurat.

"Ini menerusi kuasa yang ada pada Baginda di bawah Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan sehingga keadaan boleh menubuhkan kerajaan. Ini adalah pendapat saya," katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Beliau berkata, berapa lama tempoh darurat itu boleh berlarutan adalah bergantung kepada semua parti politik sehingga mereka mendapat kesepakatan untuk membentuk kerajaan.

"Berapa lama tempoh, itu terpulang kepada Yang di-Pertuan Agong. Sekiranya Baginda rasa perlu pegang setahun, dua tahun, tiga tahun sehingga pihak politik boleh berdamai sesama mereka, bersetuju berpakat.

"Jika tidak, perkara akan jadi seperti ini semula (kerajaan tergantung) atau mungkin lebih teruk lagi daripada ini saya fikir," katanya.

Mengenai khabar angin mengatakan Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dilantik sebagai Perdana Menteri Interim, beliau berkata perkara itu tidak mungkin berlaku.

"Macam-macam khabar angin di media sosial, bahawa Anwar dilantik sebagai Perdana Menteri interim, mana boleh…

"Datuk Seri Ismail Sabri (Yaakob) sahaja kini menjadi Perdana Menteri 'care taker'. Bila tugasnya selesai, kerajaan baharu mesti ditubuhkan dan ketua gabungan mesti dapat 112 majoriti," katanya.

Dalam pada itu, katanya usaha pembentukan kerajaan yang baharu perlu mengambil sensitiviti yang paling utama iaitu majoriti populasi negara ini adalah orang Melayu dan Bumiputera.

"Soal pokoknya bukan soal kerjasama parti dengan parti, soal pokok yang kita semua perlu fikir adalah majoriti penduduk di Malaysia adalah Melayu dan Bumiputera, yang mana lebih 50 peratus dari populasi, kita tidak boleh abaikan ini, ini sensitiviti.

"Kalau anda tanya Ketua Pembangkang dulu pun, dia selalu menimbulkan the leader of this country must be an acceptable Malay (pemimpin negara ini mestilah dalam kalangan orang Melayu yang diterima).

"Jika kita bercakap mengenai Anwar Ibrahim, dia adalah pemimpin PH yang mana ada DAP, Amanah dan PKR. Tetapi PKR cuma ada 27 kerusi, Amanah ada tiga (kerusi) dan DAP ada 40 kerusi. Parti ini (PH) didominasi oleh DAP.

"Bolehkan Anwar mengawal PH dengan cara yang dia fikir boleh kawal? Yang mana Tun Dr Mahathir (Mohamed) gagal semasa 22 bulan beliau mengetuai kerajaan PH, apa yang buat kamu fikir Anwar dapat buat lebih baik dan Dr Mahathir?" katanya.

Tambah beliau, PH memerlukan 112 kerusi dan memerlukan sokongan parti lain untuk menubuhkan kerajaan dan sekiranya Umno menyokong, adakah ia akan diterima oleh rakyat dan ahli Umno di peringkat akar umbi.

"Harap Yang di-Pertuan Agong dapat memberikan nasihat yang terbaik sebelum dipersetujui pembentukan kerajaan.

"Perlu ambil faktor ini (sensitiviti Melayu dan Bumiputera) selain daripada soal kesihatan rakyat, ekonomi yang merundum jatuh tetapi masalah politik tidak selesai, tidak stabil yang menghimpit kehidupan rakyat.

"Kita berharap apa juga persetujuan dicapai akan memenuhi kehendak orang ramai kerana faktor utama adalah populasi Melayu dan Bumiputera yang mana populasi terbesar dalam negara ini," katanya.

Jelas beliau, penubuhan kerajaan Perak menerusi gabungan BN dan PH juga kini menjadi tanda tanya kerana melanggar prinsip 'No Anwar, No DAP'.

"Sebahagian atau seluruh ahli Umno tidak boleh terima DAP bahkan pada Perhimpunan Agong Umno (PAU) sudah membuat keputusan tidak akan bekerjasama bukan sahaja dengan DAP atau PH tetapi dengan pimpinan Anwar Ibrahim. No Anwar, No DAP itu PAU, ini bukan mesyuarat agung cawangan.

"Tetapi kita sudah tubuh kerajaan campuran di Perak, di sini menjadi tanda tanya," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 22 November 2022 @ 8:46 PM