SHOBIR Ahmad, 8, (kanan) dan adiknya, Nor Syahidah, 6, terpaksa tidur di tilam yang diletakkan di atas meja selepas rumahnya dinaiki air ketika tinjauan di Kampung Johan Setia, hari ini. FOTO Bernama
SHOBIR Ahmad, 8, (kanan) dan adiknya, Nor Syahidah, 6, terpaksa tidur di tilam yang diletakkan di atas meja selepas rumahnya dinaiki air ketika tinjauan di Kampung Johan Setia, hari ini. FOTO Bernama
BERNAMA

Kuala Lumpur: Jumlah mangsa banjir di Johor, Selangor, Kelantan, Sarawak dan Perak menunjukkan trend menurun, manakala Melaka kekal sementara banjir di Pahang sudah pulih, setakat 9 malam ini.

Di JOHOR, jumlah mangsa banjir kilat menurun kepada 283 orang setakat 8 malam ini berbanding 289 orang pagi tadi, susulan penutupan sebuah pusat pemindahan sementara (PPS) Dewan Utama Kampung Ithnin Maarof, Kluang.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) dalam kenyataan memaklumkan, kesemua mangsa terdiri daripada 71 keluarga itu ditempatkan di empat PPS yang masih beroperasi.

"Seramai 39 orang ditempatkan di Balai Raya Kampung Batu Badak dan 14 orang masih berada di Dewan Komuniti Tasek, Segamat, manakala di Sekolah Kebangsaan Simpang 5 Darat dan Sekolah Agama Simpang 5 Darat, Tangkak menempatkan mangsa masing-masing 122 dan 108 orang.

"Kesemua mangsa masih belum dibenarkan pulang berikutan banjir termenung," menurut kenyataan jawatankuasa itu dalam satu kenyataan hari ini.

Daerah Batu Pahat, Segamat dan Tangkak mengalami hujan, manakala tujuh daerah lain dilaporkan cerah.

Di SELANGOR, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia Negeri Selangor melaporkan, setakat 7.40 malam tadi jumlah mangsa banjir menurun kepada 1,153 mangsa dari 298 keluarga berbanding 1,625 individu membabitkan 401 keluarga pagi tadi.

Sebanyak 16 PPS masih dibuka iaitu enam di Sepang, empat di Kuala Selangor, tiga di Klang, dua di Sabak Bernam dan satu di Kuala Langat.

Di KELANTAN jumlah mangsa banjir termenung di Rantau Panjang, Pasir Mas semakin berkurang kepada 667 orang membabitkan 234 keluarga setakat 8 malam ini, berbanding 1,053 orang daripada 364 keluarga pagi tadi.

Berdasarkan portal Info Bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), kesemua mangsa banjir itu kini ditempatkan di empat PPS di Pasir Mas iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Deh, SK Kubang Kual, PPS Putat Tujoh dan SK Gual Periok.

Di SARAWAK, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak memaklumkan, hanya PPS Dewan Kompleks ICQS Tedungan di Limbang yang beroperasi di negeri itu.

Menurut jawatankuasa berkenaan, sejumlah tiga mangsa banjir terdiri daripada sebuah keluarga ditempatkan di situ setakat 7 malam ini.

Di PERAK, mangsa banjir menurun kepada 844 orang daripada 239 keluarga setakat 8 malam, berbanding 856 orang daripada 235 keluarga pagi tadi.

Tiga PPS telah ditutup iaitu Dewan Orang Ramai Kampung Sungai Baru Trong, Larut Matang dan Selama (LMS); Dewan Orang Ramai Kuak Luar, Hulu Perak dan Dewan Orang Ramai Kampung Piandang, Kinta, menjadikan hanya 10 PPS yang masih beroperasi menempatkan kesemua mangsa banjir.

Beberapa daerah terus merekodkan peningkatan mangsa banjir khususnya di daerah Hilir Perak iaitu PPS Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Abd Rahman Talib (SMART) Batu 4 dan Dewan Serbaguna Kampung Padang Tembak serta SMK Layang-Layang Kiri, SK Layang-Layang Kiri dan SK Titi Gantong di daerah Perak Tengah.

Di MELAKA, jumlah mangsa banjir kekal 44 orang membabitkan 10 keluarga setakat 8 malam ini, menurut Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Melaka.

Sekretariat itu dalam satu kenyataan memaklumkan kesemua mangsa terjejas dari daerah Alor Gajah, ditempatkan di PPS di Dewan Pejabat Jawatankuasa Pembangunan dan Penyelarasan Dewan Undangan Negeri (Japerun) Durian Tunggal.

Kesemua mangsa yang terjejas itu adalah dari Kampung Bukit Balai, Kampung Pulau, Kampung Belimbing, Kampung Panchor dan Lubok China.

Di PAHANG, kesemua 10 PPS ditutup secara berperingkat antara 2.30 petang hingga 4 petang dan kesemua 347 mangsa banjir telah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 18 November 2022 @ 10:50 PM