AMMAR Azman ketika ditemui media pada Majlis Anugerah Biasiswa YSD di Pusat Konvensyen Sime Darby hari ini. FOTO Bernama
AMMAR Azman ketika ditemui media pada Majlis Anugerah Biasiswa YSD di Pusat Konvensyen Sime Darby hari ini. FOTO Bernama
BERNAMA

Kuala Lumpur: Menghidap kanser otak bukan jadi alasan untuk berhenti belajar sebaliknya menguatkan lagi semangat Muhammad Ammar Azman, 22, sehingga memperoleh geran di bawah Program Pendidikan Anak-Anak Kakitangan Yayasan Sime Darby (YSD) bagi melanjutkan pengajian Diploma Pendidikan (Pengajian Islam) di Universiti Selangor (Unisel).

Anak kelahiran Shah Alam, Selangor itu, yang disahkan menghidap kanser otak ketika berusia 10 tahun, berjaya menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan menghafaz al-Quran walaupun pada tempoh itu dia terpaksa menjalani enam pembedahan serta menjalani sesi radioterapi bagi memerangi kanser yang dihidapi.

"Saya agak keberatan untuk menyambung pelajaran selepas SPM kerana ibu bapa saya terpaksa menanggung hutang yang banyak akibat keadaan kesihatan saya. Mengambil kira masalah kewangan yang dihadapi, saya beritahu mereka bahawa saya tidak kisah jika terpaksa menangguhkan pengajian saya tetapi mereka tidak terima.

"Saya bernasib baik kerana ibu saya kakitangan Sime Darby Property Berhad, sekali gus melayakkan saya untuk mendaftar bagi geran YSD dan ia membuka jalan bagi saya melanjutkan pelajaran dalam Pengajian Islam, yang saya amat minati," katanya kepada media ketika ditemui selepas majlis penyerahan anugerah itu di sini, semalam.

Muhammad Ammar antara 306 penerima biasiswa pada Majlis Anugerah Biasiswa (SAC) tahunan YSD, iaitu sebahagian daripada komitmen yayasan tersebut dalam menyediakan pendidikan inklusif dan berkualiti.

Majlis disempurnakan Pengerusi YSD Tunku Tan Sri Imran Tuanku Ja'afar dan Presiden OKU Sentral yang juga Pengerusi Pertubuhan Berita Nasional (Bernama) Datuk Ras Adiba Radzi.

Muhammad Ammar, yang meminati pengajian al-Quran dan tidak teragak-agak lagi untuk melanjutkan pelajaran, disahkan bebas kanser sejak dua tahun lepas.

"Saya membaca al-Quran setiap hari dan bila ada peluang cuba menghafal setiap bacaan walaupun ia agak mencabar. Amalan itu menjadi rutin bagi saya.

"Bagaimanapun, paling penting tiada ada lagi sel kanser dikesan dalam tubuh saya, jadi sekarang saya boleh memberi sepenuh perhatian kepada pengajian diploma dan al-Quran saya," katanya.

Bercita-cita menjadi guru pengajian Islam pada masa hadapan, Muhammad Ammar menggalakkan individu yang mempunyai pengalaman sama dengannya supaya tidak mudah putus asa dengan peluang pendidikan yang ada.

Dengan 'Pendidikan untuk Semua' sebagai tema tahun ini, SAC diadakan sempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia bagi mencerminkan semangat dan aspirasi Keluarga Malaysia.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 6 September 2022 @ 9:06 AM