GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
Nor Azizah Mokhtar


Kuala Lumpur: Kementerian Sumber Manusia (KSM) menerusi agensinya, Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) akan menguatkuasakan siling gaji baharu bagi maksud caruman daripada RM4,000 kepada RM5,000 sebulan, mulai 1 September ini.

Ketua Eksekutifnya, Datuk Seri Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed berkata, langkah itu bertujuan menambah baik liputan keselamatan sosial Perkeso menerusi peningkatan kadar bayaran faedah sedia ada sehingga 25.3 peratus.

"Faedah itu seperti Faedah Hilang Upaya Sementara (FHUS), Faedah Hilang Upaya Kekal (FHUK), Faedah Orang Tanggungan (FOT), Pencen Penakat dan Pencen Ilat di bawah Akta 4 serta Elaun Mencari Pekerjaan (EMP), Elaun Pendapatan Berkurangan (EPB) dan Elaun Bekerja Semula Awal (EBSA) di bawah Akta 800.

"Mulai September ini, amaun caruman yang akan terpakai bagi pekerja yang bergaji melebihi RM4,000 sebulan adalah seperti mana yang dinyatakan dalam Jadual Ketiga, Akta 4 dan Jadual Kedua, Akta 800.

"Untuk pekerja bergaji melebihi RM5,000 sebulan pula, amaun caruman adalah mengikut had siling gaji RM5,000," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, penguatkuasaan siling gaji baharu untuk caruman skim itu juga selaras pindaan kepada Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969 (Akta 4) dan Akta Sistem Insurans Pekerjaan 2017 (Akta 800).

"Oleh itu, bayaran caruman bagi bulan September 2022 dan seterusnya hendaklah dibuat oleh majikan mengikut pindaan had siling gaji baharu.

"Majikan diminta untuk mencatatkan jumlah potongan caruman dalam penyata atau slip gaji pekerja masing-masing, bagi tujuan rekod dan aktiviti pemeriksaan oleh Perkeso," katanya.

Mohammed Azman berkata, dijangka seramai 1.5 juta pekerja atau hampir 19 peratus daripada keseluruhan pencarum Perkeso di seluruh negara terbabit dalam peningkatan siling gaji ini yang merangkumi pekerja tempatan dan pekerja asing.

"Sejak penubuhannya daripada 1971 sehingga kini, peningkatan siling gaji ini sudah dilaksanakan sebanyak lima kali oleh Perkeso.

"Langkah ini dilaksanakan sejajar dengan usaha berterusan agensi ini ke arah menyediakan perlindungan sosial yang lebih komprehensif kepada pencarum dan orang tanggungannya," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 31 Ogos 2022 @ 7:53 PM