Ahmad Maslan. FOTO Bernama.
Ahmad Maslan. FOTO Bernama.
Mohd Iskandar Ibrahim


Kuala Lumpur: Negeri di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN) diminta meminda undang-undang tubuh atau enakmen negeri masing-masing berikutan pindaan Perlembagaan Persekutuan berhubung akta larangan bertukar parti.

Perkara itu diputuskan hasil mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO yang berlangsung di Menara Dato Onn di sini, malam tadi.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, langkah meminda undang-undang tubuh atau enakmen negeri itu perlu dilakukan selepas Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) (No 3) 2022 dan Mengenai Peruntukan Larangan Ahli Parlimen Bertukar Parti yang diluluskan di Dewan Rakyat baru-baru ini, selesai diwartakan.

Katanya, mesyuarat MKT juga memperakukan kelulusan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) dengan sedikit pindaan terhadap Perlembagaan UMNO yang berkuat kuasa mulai 29 Julai 2022.

"Susulan pindaan itu, tidak ada pemilihan jawatan dalam Persidangan Cawangan, Mesyuarat Perwakilan Bahagian dan Perhimpunan Agung serta tiada pemilihan jawatan di semua peringkat pada kali ini.

"MKT juga ingin merakamkan ucapan terima kasih di atas kelulusan yang diberikan itu," katanya dalam kenyataan.

Bagaimanapun, Ahmad Maslan berkata, persidangan UMNO cawangan ditetapkan berlangsung mulai 15 Ogos hingga 18 September ini.

Mesyuarat Perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO Bahagian pula ditetapkan bermula pada 7, 8 dan 9 Oktober ini.

"Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian ditetapkan pada 14, 15 dan 16 Oktober, manakala Perhimpunan Agung UMNO pula pada 23 hingga 26 November ini," katanya.

Dalam pada itu, MKT menggesa jentera parti di semua peringkat menumpukan kepada kesiapsiagaan bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) walaupun tarikhnya masih belum ditentukan.

Terdahulu, mesyuarat MKT berkenaan dipengerusikan oleh Presiden, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan dihadiri timbalannya, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Turut hadir, ketiga-tiga Naib Presiden iaitu Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 5 Ogos 2022 @ 12:24 AM