HAMZAH (dua, kiri) menghadiri Operasi Penguatkuasaan Imigresen terhadap warga asing di sekitar Pasar Besar Meru. FOTO Bernama
HAMZAH (dua, kiri) menghadiri Operasi Penguatkuasaan Imigresen terhadap warga asing di sekitar Pasar Besar Meru. FOTO Bernama
BERNAMA

Kapar: Kementerian Dalam Negeri (KDN) malam tadi mempersoalkan tindakan Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Pelarian (UNHCR) memberikan kad pengesahan pelarian kepada beberapa individu warga Indonesia.

Menterinya Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, menerusi operasi penguatkuasaan, pihaknya berjaya mengesan beberapa warga Indonesia yang didapati mempunyai memiliki kad pelarian yang dikeluarkan UNHCR.

"Macam mana UNCHR mengeluarkan kad sewenang-wenangnya, sehinggakan dengan ada kad ini, seolah-olah sah untuk mereka tinggal dalam negara," katanya dalam sidang media selepas Operasi Penguatkuasaan Imigresen bersama Menteri Dalam Negeri di Pasar Besar Meru, dekat sini.

Operasi malam ini menyaksikan daripada 704 warga asing yang diperiksa, 51 pendatang ditahan atas pelbagai kesalahan berkaitan imigresen.

Sementara itu, mengulas kegagalan sistem di Pejabat Imigresen Kelana Jaya yang dilaporkan sebuah portal hari ini, Hamzah berkata, ia bukan sahaja berlaku di pejabat berkenaan tetapi juga di pejabat imigresen di tempat lain.

"Saya nak maklumkan kepada semua sebenarnya kita gunakan ini (dalam talian) adalah sistem yang lama. Maka sudah tentulah sistem lama dah terlampau ramai, dia ada jammedsedikit. Sebab itu kita telah pun award kepada satu syarikat sistem yang baharu dan mereka sedang jalan (proses itu) dan insya-Allah tahun 2024 siap semuanya, kita boleh guna sistem yang lebih canggih dan bagus," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 28 Mei 2022 @ 12:19 AM