AMINUDDIN dan Khairuddin mendengar penerangan berkaitan projek Pembinaan LRA Ngoi-Ngoi Fasa 2 di Seremban, semalam.
AMINUDDIN dan Khairuddin mendengar penerangan berkaitan projek Pembinaan LRA Ngoi-Ngoi Fasa 2 di Seremban, semalam.

Seremban: Beberapa projek utama di bawah skim pembiayaan Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) berjaya disiapkan dengan peruntukan berjumlah RM435.37 juta di Negeri Sembilan.

Pengerusi PAAB, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, ia termasuk projek Pembinaan Loji Rawatan Air Ngoi-Ngoi Fasa 2 yang dijangka meningkatkan kapasiti bekalan air sehingga 150 juta liter sehari bernilai RM228 juta menerusi pembiayaan pajakan bulanan ditetapkan PAAB.

"Pembiayaan pajakan bulanan ditetapkan kepada PAAB adalah dengan persetujuan Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (Sains).

"Sejak pelan penstrukturan semula industri bekalan air di bawah skim pembiayaan PAAB ditandatangani pada 2008, pelbagai projek bekalan air dilaksanakan di negeri ini termasuk membangunkan aset baharu seperti loji rawatan air dan membaik pulih aset-aset sedia ada termasuk menggantikan jajaran paip uzur.

"Pelbagai perancangan sedang dirangka oleh PAAB bersama Sains untuk penyelesaian masalah bekalan air jangka panjang membabitkan beberapa inisiatif projek berkeutamaan tinggi termasuklah projek Pembinaan LRA Ngoi-Ngoi Fasa 2 ini," katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada Majlis Pecah Tanah Pembinaan Loji Rawatan Air Ngoi-Ngoi Fasa 2 di sini, semalam.

Majlis disempurnakan Menteri Besar, Datuk Seri Aminuddin Harun.

Sementara itu, Aminuddin berkata, permintaan terhadap bekalan air bersih dan terawat di daerah ini terutama di Nilai dan Sendayan yang semakin pesat membangun dapat dipenuhi kelak menerusi pembinaan Loji Rawatan Air Ngoi-Ngoi Fasa 2.

Beliau berkata, projek itu adalah hasil peruntukan sebanyak RM347.25 juta yang diluluskan kerajaan Persekutuan bagi tempoh 2021 sehingga 2023 melalui pembiayaan PAAB untuk pembangunan bekalan air baharu di Negeri Sembilan.

"Projek ini bakal menampung keperluan pembangunan Malaysia Vision Valley (MVV) meliputi kawasan seluas 153,000 hektar membabitkan Seremban serta Port Dickson yang juga lokasi pembangunan terancang, lestari dan inklusif secara berfasa sehingga 2045," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 25 Mei 2022 @ 6:38 PM