Sulaiman Md Ali (tengah) turut menghadiri Rumah Terbuka Aidilfitri Parlimen Masjid Tanah di Kompleks Sukan Masjid Tanah malam tadi.  Foto HASSAN OMAR
Sulaiman Md Ali (tengah) turut menghadiri Rumah Terbuka Aidilfitri Parlimen Masjid Tanah di Kompleks Sukan Masjid Tanah malam tadi. Foto HASSAN OMAR

Melaka: Khabar angin mendakwa Datuk Seri Sulaiman Md Ali dipaksa menandatangani surat peletakan jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka adalah fitnah dan tidak berasas.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Melaka Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad berkata, Sulaiman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Lendu akan terus memegang jawatan sebagai Ketua Menteri sehingga tamat penggal seperti mana yang dipersetujui sebelum ini.

"Pucuk pimpinan tertinggi Umno dan lima Ketua Umno Bahagian di Melaka iaitu Kota Melaka, Tangga Batu, Hang Tuah Jaya, Jasin dan Alor Gajah sudah setuju menjadikan Sulaiman sebagai Ketua Menteri.

"Kami berharap Sulaiman akan terus memegang jawatan itu sehingga habis tempoh jawatannya iaitu selama lima tahun," katanya tadi.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Rumah Terbuka Dewan Undangan Negeri Sungai Udang dan Parlimen Tangga Batu di sini.

Kelmarin terdapat dakwaan dimuat naik di sebuah akaun Facebook kononnya Sulaiman dipaksa menandatangani surat peletakan jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka.

Dalam pada itu, Mohamad Ali yang juga Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara berkata Umno Melaka akan terus menyokong dan mempertahankan Sulaiman daripada diganggu pihak tertentu yang mahu menjatuhkannya.

"Saya berharap mulai hari ini, tidak akan timbul lagi desas-desus yang mengatakan ada orang akan menggantikan Sulaiman seperti mana yang dilaporkan sebelum ini," katanya.

Sulaiman mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Melaka ke-13 di Pejabat Yang Dipertua Negeri Melaka pada 21 November tahun lalu, selepas Barisan Nasional memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Ini kali kedua Sulaiman dilantik sebagai Ketua Menteri Melaka selepas pertama kali dilantik ke jawatan berkenaan pada 9 Mac 2020, menggantikan Adly Zahari yang dilantik Ketua Menteri Melaka ke-11 pada 11 Mei 2018.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 8 Mei 2022 @ 5:05 PM