BERNAMA

Putrajaya: Keperluan menggunakan aplikasi MySejahtera sebagai prosedur operasi standard (SOP) daftar masuk ke premis-premis mungkin dimansuhkan, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata, keputusan sama ada meneruskan atau memansuhkan SOP daftar masuk melalui MySejahtera itu, akan ditentukan berdasarkan trend jangkitan pandemik Covid-19 serta data mobiliti penduduk dan pengembara, apabila sempadan negara dibuka semula 1 April ini.

"Penentuan berhubung perkara ini akan ambil masa hampir sebulan, kerana kita kena lihat pada trend ini.

"Sekiranya trend jangkitan tidak banyak perubahan dengan trend ketika ini, maka kita boleh 'drop' fungsi daftar masuk," katanya selepas melancarkan majlis penutup Program Pengurusan Berat Badan Bersepadu Kebangsaan dan 'World Physical Activity Day' 2022 di sini, hari ini.

Khairy berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), bahawa sudah tiba masanya amalan mengimbas MySejahtera setiap kali memasuki premis dihentikan, ketika negara sedang memasuki fasa peralihan ke endemik mulai 1 April.

Kerajaan sebelum ini sudah memansuhkan SOP berkaitan pemeriksaan suhu badan dan buku rekod daftar masuk premis, pada 11 Februari lalu.

Foto hiasan
Foto hiasan

Mengenai isu berkaitan pemilikan aplikasi MySejahtera, Khairy berkata, KKM dijangka memuktamadkan rundingan bersama syarikat yang mengendalikan platform perisian aplikasi berkenaan, dalam tempoh kira-kira sebulan.

"Proses rundingan sedang berjalan ketika ini. Namun ia ambil masa sedikit sebab agak teknikal," katanya yang akan memberikan penjelasan berkenaan perkara itu di Dewan Negara esok.

Khairy berkata, rundingan itu diadakan selepas KKM menubuhkan Jawatankuasa Rundingan Harga pada tahun lalu, bertujuan melaksanakan rundingan harga perolehan dan pengurusan perkhidmatan aplikasi MySejahtera dengan pihak syarikat untuk tempoh dua tahun, selaras tatacara perolehan kerajaan.

Beliau berkata, perolehan berkenaan dipersetujui Kementerian Kewangan pada 28 Februari lalu untuk dilaksanakan, dan kini proses rundingannya dimulakan bagi memastikan 'due diligence' dilakukan dalam proses itu serta memelihara kepentingan kerajaan.

Khairy sebelum ini menegaskan bahawa kerajaan tidak pernah menjual aplikasi MySejahtera kepada mana-mana syarikat swasta, dan ia adalah hak milik kerajaan.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 30 Mac 2022 @ 10:02 PM