BERNAMA

Serdang: Kira-kira 91 peratus kes kematian di luar fasiliti kesihatan (BID) membabitkan individu yang tidak mengetahui mereka dijangkiti Covid-19, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata ia merupakan analisa dijalankan Kementerian Kesihatan (KKM) membabitkan 113 kes BID dalam tempoh 5 hingga 21 Februari lalu.

"Kita lihat peningkatan kes BID iaitu mereka yang meninggal sebelum mendapat rawatan di fasiliti kesihatan, dan ia membimbangkan.

"Kita sudah buat analisa dalam tempoh tersebut dan mendapati 91 peratus tidak mengetahui mereka dijangkiti Covid-19…apabila KKM uji dan didapati positif," katanya dalam sidang media perkembangan situasi Covid-19 di sini hari ini.

GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP
GAMBAR hiasan. FOTO arkib NSTP

Sehubungan itu, Khairy menasihatkan orang ramai terutamanya warga emas yang mempunyai gejala seperti demam dan batuk, untuk segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan.

"Berdasarkan survei yang KKM buat, lebih 50 peratus waris anggap sakit yang dialami mereka adalah sakit ringan dan tidak merujuk ke fasiliti kesihatan dengan cepat, dan apabila dikesan ia terlalu lambat," katanya.

Mengenai pelaporan kematian akibat Covid-19, Khairy berkata bermula 1 Mac lalu, proses pelaporan kematian akibat Covid-19 diumumkan mengikut angka pelaporan yang diterima dari lapangan setiap hari.

"KKM menambahbaik proses pelaporan kematian. Sebelum ini, laporan kematian yang diterima hanya diumumkan setelah proses pendaftaran kes di peringkat negeri selesai dan ia mengambil masa yang agak panjang sebelum ia diumumkan.

"Oleh itu, terdapat sebilangan kes yang tertunda untuk diumumkan dan ini adalah satu daripada faktor yang menyumbang kepada tunggakan bagi pengumuman kes kematian Covid-19," katanya.

Beliau berkata bagi memastikan ketepatan masa atau 'timeliness' pelaporan kematian Covid-19, kes kematian tidak lagi menunggu pendaftaran kes dan perlu dilaporkan dalam jangka masa 72 jam setelah kematian terjadi sebagaimana ditetapkan KKM.

Khairy dalam pada itu berkata penggunaan unit rawatan rapi (ICU) bagi pesakit Covid-19 di paras terkawal dan KKM mempunyai 2,210 katil ICU yang boleh digunakan di seluruh negara.

"Kebanyakan kes ICU adalah mereka yang berisiko tinggi…setakat ini, terdapat 361 pesakit Covid-19 di ICU," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 3 Mac 2022 @ 3:13 PM