FOTO HIASAN.
FOTO HIASAN.
BERNAMA

Kuala Lumpur: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menyeru semua wanita dan ibu hamil untuk mendapatkan vaksin Covid-19, termasuk dos penggalak, kerana pengambilan vaksin terbukti dapat mengurangkan risiko komplikasi jika dijangkiti pandemik itu.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, memandangkan ibu hamil tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan Covid-19 yang teruk, langkah-langkah pencegahan amat penting bagi mengelakkan jangkitan terbabit.

Beliau berkata, berdasarkan rekod tahun ini, sehingga 15 Februari, tiada kes kematian Covid-19 melibatkan ibu hamil.

"Sejak Mac 2020 hingga Januari 2022, 18,277 kes Covid-19 dalam kalangan ibu hamil dilaporkan di Malaysia. Bilangan ini merupakan 0.64 peratus daripada jumlah keseluruhan bagi jangkitan Covid-19 yang dilaporkan bagi tempoh sama," katanya pada kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, tahun lalu, bilangan kes membabitkan ibu hamil melonjak pada Julai hingga September dan mula menunjukkan trend penurunan pada Oktober hingga Januari 2022.

"Sejak pandemik ini melanda pada 2020, 191 kes kematian ibu hamil direkodkan dengan kesemua kematian dilaporkan berlaku pada 2021," katanya.

Menurut beliau, kemuncak bagi kematian ibu hamil akibat komplikasi jangkitan Covid-19 ialah pada 2021 iaitu pada Julai (31 kes), Ogos (77 kes) dan September (44 kes).

Namun, kes kematian semakin menurun pada Oktober (12 kes) dan November (tiga kes).

Beliau berkata, analisis data kematian menunjukkan, 79 peratus daripada kes kematian tidak menerima vaksin manakala 83 peratus daripada kes kematian mempunyai komorbid.

"Salah satu faktor penyumbang utama kepada penurunan kes kematian ibu hamil akibat komplikasi Covid-19 ialah liputan vaksinasi yang tinggi iaitu 94.7 peratus dalam kalangan populasi dewasa.

"Berdasarkan pencapaian kempen ibunisasi, data sehingga akhir Oktober 2021 menunjukkan, 94 peratus daripada ibu hamil yang mendaftar di aplikasi MySejahtera untuk mendapatkan vaksin telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin dan daripada jumlah tersebut, 91 peratus telah lengkap menerima dua dos vaksin Covid-19," katanya.

Beliau juga memaklumkan, ibu hamil yang masih belum menerima dos penggalak boleh menghubungi klinik kesihatan terdekat atau klinik swasta terpilih bagi mendapatkan janji temu awal.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 18 Februari 2022 @ 4:13 PM