Ebit Lew
Ebit Lew
Hafidzul Hilmi Mohd Noor

Kuala Lumpur: Siasatan terhadap pendakwah terkenal, Ebit Lew berhubung kes gangguan seksual kini sudah berada di peringkat akhir dan akan diserah kembali kepada Pejabat Peguam Negara.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, kertas siasatan sebelum ini sudah dihantar ke Pejabat Peguam Negara.

"Bagaimanapun, kita menerima semula kertas siasatan itu dan ada beberapa penambahan yang akan dilakukan.

"Kita akan segera menyelesaikan kertas siasatan berkenaan untuk diserahkan ke Pejabat Peguam Negara," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini, hari ini.

Terdahulu, siasatan terhadap Ebit Lew, 37, dilakukan selepas pihak polis menerima laporan daripada beberapa individu yang mendakwa pendakwah itu melakukan gangguan seksual.

Susulan laporan itu, polis membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan, Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 serta Seksyen 23 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Pada 19 Ogos lalu, Ebit Lew dipanggil polis untuk dirakam keterangan berhubung penyebaran video gangguan seksual dikaitkan dengan pendakwah berkenaan.

Bagaimanapun, Ebit Lew ketika ditemui media sebaik selesai memberi keterangan mendakwa dakwaan itu adalah fitnah kejam ke atas dirinya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 3 Februari 2022 @ 3:01 PM