Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah
Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah
BERNAMA

Kuala Lumpur: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan ucapan takziah kepada seluruh keluarga bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng yang meninggal dunia malam tadi.

Turut menzahirkan ucapan takziah atas pemergian Abang Muhammad Salahuddin ialah Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Menerusi catatan di Facebook Istana Negara, Seri Paduka berdua menzahirkan rasa sedih dengan pemergian itu dan menzahirkan harapan agar seluruh keluarga Allahyarham sabar serta tabah menghadapi dugaan serta suasana sedih dan pilu ini.

"Seri Paduka berdua mendoakan agar roh Allahyarham dicucuri rahmat oleh Allah SWT dan ditempatkan bersama para solihin," menurut catatan itu.

Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah amat menghargai dan menyanjung tinggi khidmat bakti, jasa serta pengorbanan Allahyarham kepada Sarawak serta negara.

Abang Muhammad Salahuddin, 100, yang merupakan individu pertama berkhidmat sebagai Yang Dipertua Negeri sebanyak dua kali, meninggal dunia jam 11.47 malam tadi di Pusat Perubatan Normah di Kuching, akibat sakit tua.

Lahir pada 27 Ogos 1921, beliau menjadi Yang Dipertua Negeri Sarawak daripada 1977 hingga 1981 dan dilantik semula menjawat jawatan itu pada 2001 hingga 2014.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 29 January 2022 @ 1:15 PM