Mayat bayi perempuan ditemui di Blok A Flat Danau Kota Setapak. Foto Ihsan Penduduk Flat Danau Kota
Mayat bayi perempuan ditemui di Blok A Flat Danau Kota Setapak. Foto Ihsan Penduduk Flat Danau Kota
Muhaamad Hafis Nawawi


Kuala Lumpur: "Saya ingat ada orang buang sampah di bawah bangunan ini tapi terkejut apabila mendapati ada bayi di tepi plastik hitam itu," kata pekerja pembersihan warga Bangladesh yang menemukan mayat bayi perempuan baru dilahirkan di Blok A Flat Danau Kota, Setapak di sini, pagi tadi.

Muhammad Joshim, 30, berkata kira-kira jam 8 pagi dia sedang menyapu sampah di bawah flat berkenaan sebelum ternampak bungkusan plastik sampah hitam di atas kawasan berumput.

Katanya, sebaik menghampiri dia terkejut melihat di sebelah plastik sampah itu ada bayi perempuan masih bertali pusat dalam keadaan tertiarap tidak bernyawa.

"Saya takut bila lihat bayi itu dan segera beritahu seorang wanita penduduk di sini. Saya juga beritahu rakan sekerja," katanya," katanya kepada Harian Metro ketika ditemui hari ini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Superintendan Ashari Abu Samah berkata, Pusat Kawalan Polis Kuala Lumpur menerima maklumat daripada orang awam memaklumkan penemuan mayat bayi di kawasan rumput dan beralaskan papan kayu itu pada jam 8.21 pagi.

Menurutnya, bertindak atas maklumat yang diterima, pegawai dan anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Wangsa Maju ke lokasi untuk siasatan.

"Hasil penemuan di tempat kejadian dapati mayat bayi perempuan yang dijumpai itu dipercayai berusia sehari dan masih bertali pusat.

"Mayat bayi itu dibawa ke unit forensik Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat," katanya dalam kenyataan.

Ashari berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dengan jalan membuang mayat dengan sulit.

"Sehubungan itu, orang ramai yang mempunyai maklumat berkenaan kes ini boleh menghubungi IPD Wangsa Maju di talian 03-92899222 atau Hotline Kuala Lumpur 03-21159999 atau mana-mana balai polis berhampiran," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 8 January 2022 @ 5:14 PM