SEBAHAGIAN penduduk sekitar Teluk Kumbar membantah cadangan pembinaan tiga projek asrama pekerja warga asing oleh pihak swasta kerana dikhuatiri mendatangkan pelbagai masalah termasuk impak sosial. FOTO Ihsan penduduk
SEBAHAGIAN penduduk sekitar Teluk Kumbar membantah cadangan pembinaan tiga projek asrama pekerja warga asing oleh pihak swasta kerana dikhuatiri mendatangkan pelbagai masalah termasuk impak sosial. FOTO Ihsan penduduk
Zuhainy Zulkiffli
am@hmetro.com.my

Bayan Lepas: Kelulusan pembinaan tiga asrama pekerja warga asing di sekitar Teluk Kumbar di sini, menunjukkan kerajaan negeri Pulau Pinang lebih mengutamakan pekerjaan kepada warga asing berbanding anak tempatan.

Ia sekali gus menunjukkan kegagalan pihak berkenaan dalam merancang masa depan anak jati Pulau Pinang.

Pengerusi Pertubuhan Badan Pemikir Melayu Pulau Pinang (Pemikir) Datuk Dr Muhamad Farid Saad berkata, tindakan itu juga jelas menunjukkan kebergantungan melampau kepada pekerja asing dan tidak langsung menguntungkan perkembangan modal insan negeri serta negara.

Katanya, pembinaan asrama itu juga seolah-olah membuka ruang kepada penjajahan baru di kawasan kampung tradisi.

"Dianggarkan seramai 50,000 pekerja asing bakal tinggal di kampung yang dihuni kira-kira 10,000 penduduk dan ia menjadi ketidakadilan sosial kepada penduduk setempat.

"Terlalu banyak faktor kehidupan dan sosial negatif yang menghantui penduduk terutama daripada segi kesihatan, keselamatan, kesesakan lalu lintas dan sebagainya," katanya pada kenyataan di sini, hari ini.

Terdahulu, Harian Metro melaporkan, cadangan pembinaan tiga projek asrama pekerja warga asing di sini, oleh pihak swasta mendapat bantahan penduduk setempat termasuk Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bayan Lepas Azrul Mahathir Aziz.

Projek berkenaan didakwa sudah dimulakan apabila Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) sebelum ini dipanggil dalam mesyuarat secara dalam talian mengenai cadangan itu.

Menurut Farid lagi, kerajaan negeri sepatutnya bersama dalam membangunkan negeri dengan mengutamakan rakyat tempatan dan bukannya orang asing dalam memastikan kemampanan pembangunan negeri, seiring dengan Rancangan Struktur Negeri Pulau Pinang 2030 (RSNPP 2030).

Namun sekiranya pembinaan asrama berkenaan adalah keperluan dan tidak boleh dibatalkan, Pemikir mencadangkan ia dibina di Zon Industri Batu Kawan yang masih luas dan sedia dibangunkan berikutan kedudukan tapaknya berhampiran Jambatan Kedua Pulau Pinang serta menghubungkan dua kawasan perindustrian.

"Selain dapat meminimumkan bas pekerja dan pencemaran, kesesakan juga dapat dielakkan malah kemaslahatan masyarakat penduduk tempatan juga dapat dijaga.

"Kebanjiran pekerja asing dan kawalan keselamatan juga dapat dilakukan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) malah perkara lain seperti kawalan penyakit berjangkit lebih mudah dipantau," katanya.

Asrama pekerja warga asing itu dirancang dibina di Lot 1435 dan 1437 di Bagan Teluk Kumbar, Lot 1859, 1860 dan 1865 Tingkat Teluk Kumbar serta Lot 236 dan 284 Mukim 11 Bukit Belah, Sungai Batu di sini.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 20 Oktober 2021 @ 2:47 PM