PANTAI Chenang, Langkawi bulan lalu selepas pembukaan projek rintis gelembung pelancongan mulai 16 September. FOTO arkib NSTP
PANTAI Chenang, Langkawi bulan lalu selepas pembukaan projek rintis gelembung pelancongan mulai 16 September. FOTO arkib NSTP
BERNAMA

Langkawi: Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) mengemukakan beberapa cadangan penambahbaikan Prosedur Operasi Standard (SOP) dalam usaha menjadikan Langkawi sebagai projek rintis gelembung pelancongan kepada pelawat luar negara.

Ketua Pegawai Eksekutif LADA Nasaruddin Abdul Muttalib berkata, SOP berkenaan akan dimuktamadkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

"Antara cadangan SOP yang kita kemukakan kepada kerajaan adalah pelancong luar negara wajib melakukan ujian pengesanan RT-PCR COVID-19, iaitu 72 jam sebelum penerbangan dan setibanya di Langkawi terus ke tempat penginapan dan sekali lagi lakukan ujian saringan RT-PCR. Ini bagi mengelakkan kesesakan di lapangan terbang. Sekiranya positif mereka perlu dikuarantin di hotel tersebut.

"Selain itu, sekiranya mereka (pelancong luar negara) telah menetap lebih daripada tiga hari, boleh dibenarkan mengunjungi destinasi lain dalam negara ini," katanya kepada pemberita ketika ditemui dalam program kembara media anjuran Kementerian Pendidikan (KPM) dan Jabatan Penerangan di sini, semalam.

Baru-baru ini, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Nancy Shukri dalam sesi soal jawab pada persidangan Dewan Negara berkata kementerian itu mencadangkan kepada MKN supaya projek rintis gelembung pelancongan di Langkawi, dibuka kepada pengunjung dari beberapa negara luar sebagai langkah membolehkan Malaysia mengembangkan ekonomi yang terjejas susulan pandemik Covid-19.

Menurut Nasaruddin LADA menyambut baik cadangan kerajaan dan bersedia untuk menawarkan Langkawi sebagai destinasi projek rintis berkenaan kepada pelancong luar negara.

"Langkawi boleh dijadikan sebagai projek rintis gelembung pelancongan untuk pelancong asing di Malaysia dan semua orang perlu mematuhi segala SOP serta disiplin kawalan kendiri bagi memastikan penularan COVID-19 tidak berlaku," katanya.

Mengulas mengenai kedatangan pelancong dalam negara apabila rentas negeri dibenarkan sejak 11 Okt lalu, Nasaruddin berkata, beliau menjangkakan seramai 100,000 pelawat akan berkunjung ke Langkawi sepanjang Oktober ini.

Katanya dalam tempoh dua minggu pertama pelaksanaan gelembung pelancongan di Langkawi sejak 16 Sept, seramai 30,000 pelawat disasarkan mengunjungi Langkawi namun, pulau peranginan ini telah menerima 38,784 pengunjung.

"Namun, pada awal Oktober sasaran adalah 60,000 pengunjung tetapi setakat pertengahan Oktober, jumlah pengunjung sudah pun menjejas 51,400 orang," katanya menambah ia dijangka terus meningkat sehingga penghujung Oktober lebih-lebih lagi kebenaran rentas negeri diberikan kerajaan.

"Kejayaan ini bukan sahaja diukur dari segi jumlah kedatangan pelancong ke Langkawi tetapi ia lebih bermakna apabila tidak berlakunya kes mendadak jangkitan Covid-19 terhadap penduduk tempatan dan pengunjung," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 16 Oktober 2021 @ 11:44 AM